12 заявления за пропаднала реколта са одобрени през 2011 г. в Добричко

Опасенията на фермерите са през настоящата година да се провали до 95% от реколтата с рапица.

12 заявления за пропаднала реколта са одобрени през 2011 г. в Добричко
790 декара с кориандър, царевица за силаж и тютюн са пропаднали в Добричка област на 100% през 2011 г. Това съобщи за AGRO.BG директорът на ОД „Земеделие“ Стилиян Митев. Тези площи са разположени в пет населени места и за тях са подадени девет заявления за изплащане на компенсации за унищожена реколта.

По-малко са подадените и одобрени заявления, с които фермери от региона искат компенсиране за унищожени от градушка посеви с рапица, пшеница, царевица и слънчоглед. Трима са стопаните, които ще получат държавна помощ за провалена реколта, уточни още Стилиян Митев. Компенсациите ще се изплащат от Разплащателната агенция най-вероятно след м. февруари т.г.

От м.март ще започне приемането на заявления за пропаднали площи вследствие на природни бедствия и неблагоприятни климатични условия за настоящата стопанска година. Очакванията са тогава активността на земеделските производители да е доста по-голяма, тъй като опасността от провал на реколтата от рапица не е отминала. След подаване на заявленията следва съставянето на констативен протокол на място. Прогнозите на фермерите от Добруджа сочат, че до 95% от маслодайната култура няма да оцелеят и тези посеви ще бъдат разорани. Рапицата ще презимува само на отделни места в Добричка област. Напролет ще оцелеят само тези растения, получили необходимите валежи след сеитба и достигнали до нужната фаза за презимуване. 338 хиляди декара с рапица бяха засети през измналата есен в Добричка област. Ускореното нарастване на площите с тази култура е обяснимо най-вече с рентабилността й. През есента на 2010 г. в региона бяха засети 320 хиляди дка, а няколко години по-рано площите с рапица бяха пет пъти по-малко. През лятото и есента на 2011 г. сушата и последвалото рязко застудяване попречиха както на сеитбата, така и на развитието на рапичните посеви в Добруджа.