ОИК Каварна продължава да не връща Красимир Кръстев като общински съветник

Красимир Кръстев беше отстранен от Общинския съвет Каварна на 1 февруари тази година след сигнал до ОИК за отсъствия от заседания. След обжалване Върховният административен съд на 13 юли постанови решението на ОИК като незаконно и върна правомощията на Красимир Кръстев.

ОИК Каварна продължава да не връща Красимир Кръстев като общински съветник

До съдебната сега се стигна, след като председателят на Общинския съвет Каварна Йордан Стоянов подаде сигнал до ОИК, в който се посочва, че той е допуснал седем отсъствия от заседания, без да е уведомил писмено по надлежния начин за това. Комисията с 8 гласа „за“ и 3 „против“ гласува отстраняване на Красимир Кръстев. 


Красимир Кръстев обжалва това решение пред Административния съд Добрич, след което магистратите отсъдиха в негова полза и на 24 февруари се произнесоха, че отстраняването му е незаконно, съгласно ЗМСМА. Делото се прехвърли и във Висшия административен съд, след като ОИК Каварна обжалва и така се стигна до окончателното произнасяне на съда от 13 юли тази година, а именно Красимир Кръстев да бъде възстановен като общински съветник в Каварна.

Независимо от тоз факт Красимир Кръстев вече четири поредни заседания не бива допуснат, а неговото място и досега заема Маруся Георгиева. По думите му Общинската избирателна комисия все още не е провела заседание и не е излязла със съобщение за връщането му. Красимир Кръстев подчертава, че липсата на срок да бъдат върнати правата му е пропуск в ЗМСМА и той трябва да бъде поправен, за да не се стига до следващи прецеденти като неговия. 

От ЦИК са изпратили писмо до ОИК, в което се посочва, че те трябва да излязат с решение в „най-кратки срокове“, без да се посочва кои срокове се смятат за кратки. Именно това е и аргументът на председателя на ОИК Даниела Николова, която свиква заседание на 3 септември, но то няма кворум и решава следващото да е на 30 ноември. Ако и то не събере кворум, ще трябва да се насрочи следващо заседание, без от това да следва да има законови санкции поради забавяне.

„Случаят ми е показателен, че в закона има пропуск и той трябва да се преразгледа“, категоричен е Красимир Кръстев.