Заспаха мечките в добричкия зоопарк

Директорът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич - Християн Христов разказва за подготовката на зоо-центъра за зимата

Заспаха мечките в добричкия зоопарк

„Подготовката е сериозна в зоопарка, понеже имаме екзотични, топлолюбиви животни. Тях прибираме за зимата, не са в експозиция за посетителите. Смея да кажа, че сме готови. Заредили сме достатъчно храна, зазимяваме в момента костенурки. Мечките заспаха - това е хубаво“. 



Християн Христов разказа, че мечката Берна е била добре охранена и моментът ѝ да заспи е дошъл в началото на ноември, което означава, че екипът на зоопарка си е свършил работата добре. По външния ѝ вид и влаченето на лапите ѝ е личало, че мечката е готова да заспи. Костадин – компанията на Берта е заспал преди седмица. Пред дома на мечките е поставена табела с молба към посетителите да не ги притесняват, докато спят, защото е вредно за животните. 

                                                           

Папагалите са вече разделени по размер и характер, и са прибрани на топло. Емута, нандута и патагонски мари се отопляват на конвектори и инфрачервени печки. Тигровият питон, игуаната Чочко и варанът Ранго са студенокръвни животни и също са обгрижени и подготвени за зимата. Кенгурата също са прибрани, като ги изкарват, когато е хубаво времето. Пауните и пеликаните също за преместени в топлите стаи. 

       

Една от сухоземните костенурки в зоопарка – Бабата, както я наричат, е с нарушен цикъл на живеене и няма да заспи зимен сън, заради живота ѝ преди да я настанят в парка. Но Бабата няма да будува сама - тя е в компанията на друга костенурка с наранена коруба, следствие на удар от камион, но тя вече се възстановява. 

В момента паркът се грижи за около 475 разнообразни животни. Ако имате желание, можете да зарадвате животните в зоопарка с пресни, сезонни плодове и зеленчуци, специални крекери за папагалите, както и одеяла за някои от животните. 

Снимки: Петър Тухчиев