Работно съвещание по темите наркотици, битова престъпност, катастрофи и повече диалог с гражданите проведе Окръжната прокуратура

Срещата е организирана от окръжния прокурор Радослав Бухчев

Работно съвещание по темите наркотици, битова престъпност, катастрофи и повече диалог с гражданите проведе Окръжната прокуратура

Темата на работното съвещание, проведено в окръжната прокуратура Добрич е „Противодействие разпространението на наркотични вещества сред децата, битовата престъпност, престъпления по транспорта и активизиране на диалога с гражданите“. В него участие са взели представители на Министерството на вътрешните работи в областта, както и представители държавната и местната власт. На срещата са присъствали областният управител Здравко Здравков, кметовете на общини в област Добрич, директорът на ОД на МВР в града – старши комисар Цветан Пировски, началниците на районните полицейски управления, представители на компетентни местни структури, отговорни за обществения ред, транспорта и противообществените прояви.


Целта на срещата е да се подобри координацията и взаимодействието между общинските органи, МВР и прокуратура на територията на област Добрич, с цел снижаване нивата на престъпността. Едни от основните теми на обсъждане са били пътно-транспортните произшествия и следващия от тях травматизъм, битовата престъпност, каналджийството и засиления в страната миграционен натиск, както и разпространението на наркотични вещества сред учениците и възможностите за противодействие на тази засилваща се тенденция.

Особено внимание е обърнато на проблема със зачестилите в последните месеци телефонни измами в областта, при които жертви са основно възрастни хора. Предвид факта, че област Добрич е селскостопански район, голяма част от хората са собственици на обработваеми земи, за които получават рента, а това предполага, че възрастните хора държат много пари в домовете си, което от своя страна е предпоставка за измамите, са били набелязани редица мерки. Изразена е готовност за съвместни действия по всички възможни линии. Като задължителен елемент от превенцията е посочен личният контакт с хората – срещи с възрастните хора, разговори с тях и близките им, установяване на доверие, за да се избегне лесното им въвличане в измамните схеми.

Всички присъстващи са изразили готовност за превръщане на тези срещи в регулярни, така че да се осигури оптимално бързо обсъждане на проблемите, набелязване на мерки, реализиране на конкретни действия и отчитане на резултати в постигането на общата цел – гарантиране на обществения ред и сигурността на гражданите на област Добрич.