Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на областта

През тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ е изготвила проекти за обновяване на 62 км от три пътни отсечки – 20 км от Добрич до с. Стефаново и участъка от с. Одърци до с. Оброчище, 26 км от Фар Шабла до с. Българево, както и 16 км от с. Лясково до Добрич

Ремонтират над 150 км от пътната мрежа на областта

Над 150 км от пътната мрежа на област Добрич ще бъдат ремонтирани през следващата година. Това става ясно от отговор на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков на въпрос на народния представител от ГЕРБ-СДС Деница Сачева. През тази година Агенция „Пътна инфраструктура“ е изготвила проекти за обновяване на 62 км от три пътни отсечки – 20 км от Добрич до с. Стефаново и участъка от с. Одърци до с. Оброчище, 26 км от Фар Шабла до с. Българево, както и 16 км от с. Лясково до Добрич. Предстои Областното пътно управление да разгледа проект за текущ ремонт на 57 км от републиканския път Владимирово – Добрич - Балчик. Отделно са изготвени и технически задания за рехабилитация на 30 км от третокласните републикански пътища Генерал Тошево – с. Изворово и Кардам – с. Дуранкулак. 



На Деница Сачева се отговори, че изработването на проект е първата стъпка за предприемане на ремонтни дейности. Впоследствие се определят конкретните стойности и срокове и се обявява тръжна процедура за избор на фирма-изпълнител. В края на септември е пусната такава обществена поръчка за рехабилитацията на 9,3 км от пътя с. Одринци – с. Ведрина до границата с област Варна. Очаква се ремонтът да стартира скоро. 

Министър Шишков допълва, че инвестиционната програма на АПИ за 2023 г. предстои да бъде изготвена. До 15 октомври 2022 г. гражданите имаха възможност да дават предложения за пътни отсечки от цялата страна, които се нуждаят от обновяване. Получени са 654, от които 493 за участъци от републиканската пътна мрежа и 174 - от общинската. Те ще бъдат оценени спрямо състоянието на настилката, аварийността, интензивността на движението и регионалното им значение.