Възрастна жена от Добрич предаде над 35 000 лв. на телефонни измамници

Жената е била измамена по познатата схема, при която се иска съдействието й за разкриването на телефонни измами от мними полицаи.

Възрастна жена от Добрич предаде над 35 000 лв. на телефонни измамници

Сигналът за престъплението е бил подаден на 23 ноември до ОД на МВР Добрич от служител на Първо РУ на МВР Добрич. В него се посочва, че на същата дата в периода от 14.00 до 18.00 часа пострадалата жена е получила обаждане на домашния си телефон първоначално от жена, която се е представила за полицейски служител. Тя заявила, че полицията провежда специализирана операция във връзка с телефонни измами и искат нейното съдействие за залавянето на престъпниците. Следва второ обаждане, този път от мъж, който се представя за началник на полицията и който потвърждава думите от първия телефонен разговор и иска възрастната жена да предаде всичките си спестявания. Пострадалата приготвя в найлонова торбичка сумата от 25 000 канадски долара, които е съхранявала в дома си, и ги изхвърля през терасата на жилището си.



Говорителят на Районната прокуратура в Добрич прокурор Даниел Илиев заяви, че вече е проведен разпит с пострадалата жена и е образувано досъдебно производство за измама. Все още не е установено дали обажданията са по познатата схема от румънски номера. Няма събрана информация и дали жената е била обект на предварително проучване от страна на измамниците. 

От Районната прокуратура Добрич припомнят, че това е 12-ти случай на телефонна измама в област Добрич от 9 юни до този момент. Прокурор Даниел Илиев отново призова хората да са изключително подозрителни към подобни обаждания, да не се доверяват на непознати и да търсят съдействието на органите на реда.