Славейковци честват деня на своя патрон с редица събития

С повече от 10 събития учениците и учителите на СУ "Петко Р. Славейков" отбелязват 145 години от рождението на българския поет, публицист, фолклорист и политик

Славейковци честват деня на своя патрон с редица събития

Математици, спортисти и артистични таланти от училището по собствен начин изразяват уважението си към своя патрон – Петко Рачов Славейков. 



„Не само този ден е празничен за нас, действително вече повече от седмица атмосферата на празника се усеща. Постарали сме се всеки ученик да намери своето място, по свое собствено желание да изяви себе си“ – сподели Албена Лунгова, преподавател по български език и литература. 

Училището е организирало множество празнични събития в чест на своя патрон. Всеки випуск си има собствено мото и отбеляза празника по собствен начин, част от надсловите са: „Със Славейков в сърцата“, „С признателност към дядо Славейков“. 

Освен таланта и изкуството, учениците включиха и науката в тържествата. Състоя се математическо състезание „Знам и мога, защото съм славейковец“. Албена Лунгова посочи, че идеята на тази изпълнена със събития седмица, е да се напомни името на големия Петко Славейков. „Приемаме го и като личен празник, и той самият е казал, че учителят държи в ръцете си бъдещето на народа“, допълни учителката. 

Със съвместен проект и филм, посветен на живота и приноса на народния будител за израстването на българите през Възраждането, ученици от 9, 10 и 11 клас отбелязаха светлата дата.

Венецът на всичките тържества са четири концерта, планирани за днес и утре, чиито програми са изцяло с участие на ученици – рецитатори, инструменталисти, трагични и комедийни актьори, певци от всякакви жанрове, най-различни танци и други. 

Г-жа Марияна Калчева – също преподавател по български език сподели: „Освен строго учебната ни програма, която не престава и продължаваме работата ни, ние вече виждаме децата под друг ъгъл“. 

„Хубавото на тези концерти, е че на училищната сцена децата намират възможност за себеизява. От една страна, те изявяват себе си и усещат, че са в домашно пространство, а от друга страна, носят невероятни емоции. Това е една споделена радост“ – коментира Албена Лунгова.

Най-малките ученици са започнали подготовка за тържествата месец предварително, споделя началната учителка Наталия Георгиева. „С много желание и радост участваха. Всеки се насочи в това поприще, където най-много умее – някои рисуваха, други рецитираха, трети се направиха на артисти с маски“. При малките се усеща този ентусиазъм, който е неподправен“. 

"С признателност към дядо Славейков"


Математическо състезание "Знам и мога, защото съм славейковец"


Цветна изложба на първокласници