Полицията е заловила мъж, участвал в телефонна измама за близо 9 000 лева

При всички установени случаи на телефонни измами, разследвани от Районната прокуратура Добрич, т. нар. „мулета“ носят парите в Румъния.

Полицията е заловила мъж, участвал в телефонна измама за близо 9 000 лева

След проведени оперативно-издирвателни мероприятия и процесуално-следствени действия служители на РУ на МВР Тервел са задържали 57-годишен мъж, срещу когото е повдигнато обвинение за съучастничество в телефонна измама. Пострадалият е възрастен мъж, също от Тервел, който е предал сумата от 8950 лв. на 11 октомври тази година. Задържаният не е познат на органите на МВР и е направил пълни самопризнания. 



Говорителят на Районната прокуратура Добрич прокурор Даниел Илиев посочи, че във всички познати случаи до този момент, парите се носят до Румъния, най-често до град Констанца. По тази причина е изпратена Европейска заповед за разследване до Прокуратурата в Букурещ, която е компетентна да изготви искане до съда в Румъния за предоставяне на трафични данни и информация за собствеността на номерата, които са също румънски. По думите на прокурор Илиев по свидетелски показания извършителите говорят с измамените хора на български език. 

Най-често извършителите намират малоимотни лица и срещу сумата от 200-300 лева им предлагат да извършат „услугата“ да пренесат парите. Прокурор Илиев припомни, че заловената жена-муле, пренесла сумата от 8 000 лв. на измамената възрастна жена от Каварна, е била наркозависима. 

Към този момент заловени са единствено съучастниците в този вид измами, чиято задача е да пренесат парите. Прокуратурата ще използва всички законови средства, в това число и международна правна помощ, за да бъдат установени поръчителите на тези телефонни измами.