Наркозависима - под домашен арест, за да се лекува

Окръжен съд, измени в домашен арест взетата спрямо 24-годишната Жени Ив. от Добрич мярка за неотклонение задържане под стража. Тя е разследвана по досъдебно производство за държане на 0,4 грама наркотично вещество. На 30-ти декември 2011 г. първоинстанционният съд й е наложил най-строгата мярка за неотклонение и тя обжалва това определение.

Наркозависима - под домашен арест, за да се лекува
Адвокатът й представи пред въззивния съд удостоверение от Центъра за психично здраве в Добрич, че тя е наркозависима и се лекува по метадонова програма. Защитникът изтъкна, че тя е обвиняема за държане на наркотика, а не за разпространението му. Според него, здравословното й състояние не позволява престой в Следствения арест. С тези аргументи защитникът поиска да бъде изменена в по-лека взетата спрямо Жени мярка.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, се противопостави на това искане. Той посочи, че тя е осъждана условно за същото деяние и в изпитателния срок на наложеното й наказание, за втори път е изправена пред съда за държане на наркотично вещество. Прокурорът смята, че тя е знаела, че е на метадонова програма и е съзнавала последиците от деянието, когато е решила да го извърши.

След като се запозна с представените доказателства и становищата на страните, тричленният въззивен състав на Окръжен съд – Добрич, измени определението на Районния. Жени учи за висше образование, не е омъжена, не е осъждана. Определението на Окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.