Украинците остават по хотелите още 4 месеца?

Официална информация за удължаване на програмата все още няма

Украинците остават по хотелите още 4 месеца?

Ден преди края на програмата за настаняване на бежанци хотелиерите отново не знаят как да процедират.



Държавата отпусна 15-дневен гратисен период в началото на месец ноември, в който бежанците в България да бъдат разпределени по държавните бази в страната. Ден преди края на този период обаче, част от украинците продължават да са по хотелите, а управителите не знаят каква ще е съдбата им от утре. 

Към този момент единствената информация е, че украинските бежанци ще останат още 4 месеца в местата, на които са настанени, това посочи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНР. 

„Много са въпросителните. Около 130 човека имаме в хотела, никой няма намерение да си тръгва. Всеки декларира, че няма къде да се прибере“ – разказа хотелиерът Наталия Атанасова от Балчик. 

Заради неяснотата къде ще бъдат настанени след средата на ноември, част от украинците са заминали за Румъния. Наталия Атанасова посочи, че 4 стаи в хотела са освободени, и че хората, които са си тръгнали, искат да се връщат, защото тук се чувстват по-добре. Украинците са успели да се интегрират – намерили са забавачници за децата си, намерили са си лични лекари и харесват България. Подобна е ситуацията и в Кранево, където са настанени над 2000 бежанци – 160 души са потеглили към Румъния. 

От началото на ноември месец хотелиерите не приемат новодошли бежанци – тях изпращат в буферната зона в Елхово. А тези, дошли преди 1-ви ноември, остават по хотелите, в които са настанени за още 4 месеца, но условията не са ясни все още. 

Според хотелиерите, парите, които държавата им отпуска за издръжка на бежанците е недостатъчна. „Всеки български гражданин знае, че 10 лева за издържане на едно домакинство е сума невъзможна“. Хотелиерите се надяват на завишение на издръжките, за да могат да осигурят по-хубави условия за бежанците.

От бранша се надяват да получат официална информация от държавата за предстоящия период на настаняване и разплащане на дължимото.

Наталия Атанасова, грижеща се за украинците в хотел „Ахилея“ в Балчик, отправя молба към хората в Добрич: търсят се дамски топли дрехи за есента и зимата.