Безплатно измерване на кръвната захар в Добрич по повод Световния ден за Борба с диабета

Инициативата ще се проведе от 8.00 до 11.00 часа на площад „Свобода“ (сцената).

Безплатно измерване на кръвната захар в Добрич по повод Световния ден за Борба с диабета

В Световния ден за Борба с диабета, 14 ноември, в Добрич всеки желаещ ще може напълно безплатно да измери нивото на кръвната си глюкоза чрез глюкометър. Изследването трае между 3 и 5 секунди, като резултатът би следвало да насочи всеки към правилната следваща стъпка. Включилите се ще имат възможност и да отговорят на въпроси от последната приета анкета, оценяваща рисковите фактори, повишаващи вероятността от изява на захарен диабет.   Инициативата е под надслов „Включи се“ и е част от кампанията „Борба с диабета“, стартирала през 2015-та година, благодарение на ендокринолога от Добрич д-р Калоян Велков. При първата кампания са били изследвани близо 1 200 души, като при 20 от тях е установен новооткрит захарен диабет, без изобщо те да са подозирали наличието на заболяването. Причините за това са многобройни и комплексни. Много от симптомите се изявяват доста по-късно от дебюта на захарния диабет. Време, през което той нанася вреди, които могат да бъдат избегнати при ранно диагностициране.



Мащабите на честотата определят захарния диабет като световна пандемия, с тенденция от прогресивно нарастване на кривата. Известни са 540 млн. души с диабет, а се предполага, че още толкова не подозират за недиагностицираното си заболяване. Само преди 2 години публикуваните данни отреждат всеки 10 човек на света да има диабет, а сега за съжаление всеки 11-ти. Симптомите като съхнене в устна кухина, повишена жажда, често уриниране, често биват неглижирани от хората в ежедневието на 21-ви век.

Както при всички заболявания и при диабета ролята на превенцията е ключова. При наличие на превенция се реализира ранно диагностициране. Момент, в който лекарите могат да реагират в пъти по-успешно. Освен съвети относно промени върху хранително-двигателния режим, се използват и съвременните групи медикаменти, които имат множество благоприятни ефекти по отношение на редукция на телесното тегло, редукция на сърдечно съдовия риск, редукция на риска от инсулт, редукция на прогресията на бъбречни усложнения, както и компенсация на други метаболитни промени. Специалистите ендокринолози обръщат внимание и върху вече диагностицираните с диабет пациенти, като най-важното за тях и лекаря, на когото са се доверили, е да не допускат така наречената клинична инерция. Много често в кабинетите на ендокринолозите влизат диабетици, които от години не са посещавали лекар и съответно използват терапевтичната схема, която следва забравения от лекарите глюкоцентричен подход.

Най-често рискови за диабет са хора с наличие на заседнал начин на живот, с некоригиран хранителен режим, хора с първа линия родственици, особено със захарен диабет тип 2, хора със затлъстяване, жени, родили плод с наднормено тегло. Целта на анкетата е именно хората сами да определят доколко са рискови за развитие на диабет. 

За да избегнем диабет, ендокринолозите съветват да бъдем активни, да се храним разнообразно, но и целесъобразно, да приготвяме храната по здравословен начин. Да обичаме и да се стремим да попаднем в среда, където сме обичани. Това би снижило нивото на стрес и повишило качеството ни на живот!

Всеки 11-ти от 100 души е диабетик!

Един от двама диабетици не знае, че има диабет!

Нека спечелим време!