Вече сме на яйца от щастливи кокошки

На Централния кооперативен пазар в Добрич вече се предлагат яйца от подово отглеждани кокошки на цена от 24 стотинки. От първи януари у нас действа директивата за хуманно отношениe към кокошките носачки.

Вече сме на яйца от щастливи кокошки
Новите стандарти за отглеждане на кокошките, които влязоха в сила преди няколко дни, ще доведат до поскъпване на яйцата, смятат производители. От първи януари у нас, подобнo на другите страни в Европейския съюз, действа директивата за хуманно отношениe към кокошките носачки. Изискванията са птиците да не се отглеждат в клетки, а в така наречените алтернативни технологии. Те са три - свободно отглеждани птици, подово или в уголемени клетки.

Новите клетки са не по-малки от 2000 квадратни сантиметра, а за всяка кокошка в клетката трябва да има не по-малко от 750 квадратни сантиметра площ. "Кокошките живеят в групи по 60 птици в апартамент, а преди живееха по 2,3 до 4 птици максимум в зависимост от големината на клетката", обяснява директорът на фирмата за отглеждане на птици Иван Иванов.

Разликата в яйцата от начина на отглеждане на птиците се разбира от обозначенията на опаковката и на яйцето. За свободно отглеждане яйцата се бележат с 1, за подово отглеждане - с 2, а в уголемена клетка, т.нар. евроклетка, се отбелязват с 3. Това са трите вида яйца, които в България ще се срещат. Има още един вид – 0. Това са биологични яйца, но не е ясно дали те ще се произвеждат у нас.

С въвеждането на новите изисквания, през тази година в птицефермата ще произвежда по-малко яйца. От 140 милиона през миналата година, през 2012 г. ще бъдат не повече от 100 милиона.

Според Иванов новите изисквания ще доведат и до по-висока цена на яйцата, тъй като при подовото отглеждане всяка кокошка има нужда от повече фураж, а през зимата - и от допълнително отопление. За качеството на яйцата производителите пък са категорични, че няма значение как се отглежда кокошката носачка.