Как да действат при земетресение и пожар, тренираха в СУ „Димитър Талев“

Училището за трети път е домакин на практическо заняние за евакуация при земетресение и други природни бедствия

Как да действат при земетресение и пожар, тренираха в СУ „Димитър Талев“

Занятието започна с предупредителен сигнал за възникнало земетресение в 11.30 часа. Учениците изчакаха в сградата трусовете да спрат и започна евакуацията им.


 

След направена проверка дали всички деца са напуснали сградата, се установи, че едно от тях липсва. Започнаха действия по издирването му и се установи, че детето се е скрило в една от класните стаи.Екип на пожарната го изведе, а младежите червенокръстци му оказаха първа долекарска помощ. Останалата част от доброволците пък оказаха първа психологична помощ на част от децата.



 

 

Как се гаси пожар с пожарогасител,  демонстрира екип от пожарната.


„Ще създадем импровизирано огнище. И дори доброволци от персонала,  учители или някой, който пожелае, дори и деца, просто да видят как се работи с тези пожарогасители. Да видят, че няма нищо страшно и че това са средства, които евентуално биха им помогнали. Целта е да се натренират и учащите, и персонала,  просто да имат един практически опит, което за в бъдеще помага.“, обясни началникът на група „Държавен противопожарен контрол“ към Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ Петър Петров.