Затвор и глоба на мъж за държане на наркотични вещества постанови Окръжният съд в Добрич

Четири години при първоначален строг режим и глоба от 20 000 лв. получи на първа инстанция мъж, подсъдим по обвинение за държане на наркотици с цел разпространение.

Затвор и глоба на мъж за държане на наркотични вещества постанови Окръжният съд в Добрич

Подсъдимият И.Д. е признат за виновен от състав на Окръжния съд в Добрич в това, че на 31 януари 2022г., в Добрич, при условията на опасен рецидив, без надлежно разрешително държал с цел разпространение хероин и метамфетамин, на обща стойност 487,75 лева. Високорисковите наркотични вещества били открити в обитавано от мъжа жилище.


Делото е разгледано при условията на съкратено съдебно следствие. Процедурата е допусната, след като мъжът призна изцяло вината си и всички факти, описани в обвинителния акт, а съдът установи, че направеното самопризнание се подкрепя от събраните в досъдебното производство доказателства.

Подсъдимият е осъждан многократно, като спрямо него има пет влезли в сила присъди за държане и държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, без надлежно разрешително. Налице са и влезли в сила присъди за управление на моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества.

В момента той изтърпява наказание лишаване от свобода, наложено му през юли т.г., за държане на наркотици. Окръжният съд групира това предходно наказание с наказанието по настоящото дело, като определи мъжът да изтърпи по-тежкото от тях, а именно лишаване от свобода за срок от 4 години и глоба от 20 000 лева.

При изпълнение на така групираната санкция лишаване от свобода ще се зачете предварителното задържане по настоящото дело, както и изтърпяната част от наложеното му с предходното осъждане наказание.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.