Споровете между стачкуващи и ръководство в МБАЛ-Добрич се задълбочават

136 от служителите на МБАЛ-Добрич са получили искове във връзка със започналите предупредителни стачни действия от по един час на ден на 13 октомври тази година.

Споровете между стачкуващи и ръководство в МБАЛ-Добрич се задълбочават

Исковете, заведени от ръководството на МБАЛ-Добрич, целят да докажат законността на проведените предупредителни едночасови стачни действия и заявката за ефективни такива. Бордът на директорите на болницата счита категорично, че те са противозаконни, исковете са срещу участниците в стачните действия и са изпратени до всички. Задължение за явяване в съда на всички, до които са изпратени исковете, няма, заяви директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков.



Според закона за Колективното трудово договаряне всеки има право да оспори законните действия на стачката, заяви председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева. Според нея най-активно стачкуващите са били привиквани от директора на болницата, както и онези, които работят в отделения, в които заявка за протест са дали 100% от работещите. 

Д-р Георги Желязков категорично опроверга подобна информация и заяви, че подобни отделения няма и че на територията на болницата стачкуващи са едва около 60-65 служители, което е около 12% от всички заети в болницата. 

Мая Илиева оспорва и законността на подписания Колективен трудов договор между МБАЛ-Добрич и КТ „Подкрепа“ на 20 октомври. Тя припомни, че СБМС е излязъл от преговорите за подписването на КТД, след като не са се споразумели с ръководството по отношение на размера на трудовите възнаграждения. „Уведомихме директора, че сме готови да се върнем на масата за преговори, след като се реши спорът за заплатите“, заяви Илиева. По закон, според нея, КТД трябва да бъде подписан от всички синдикални организации в болницата. От СБМС са готови да оспорят законността на КТД и в съда. 

„Всички синдикални организации започнаха договарянето на КТД, две от тях доброволно и легитимно излязоха от преговорните процеси, така че те вече нямат право да изискват каквито и да е претенции относно законността на КТД“, категоричен е директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. В края на миналата седмица 60 от членовете на АРК, другата синдикална организация в болницата, са я напуснали, в това число председателят и секретарят ѝ. Те са се отказали и от стачните действия и са заявили желание да се присъединят към КТД, заяви д-р Желязков. 

Мая Илиева ще поиска и назначаване на одитна проверка в болницата, за да се установи дали наистина не може да постигне с наличните финанси увеличаване на заплатите до отрасловите КТД, а именно 1 500 лв. за медицинските сестри. 

На 10 ноември ефективната стачка на медицински специалисти в МБАЛ-Добрич ще започне. Хората ще се явяват по график на работа, но без да извършват дейност. В случай, че директорът на болницата не е осигурил техен заместник и те трябва да работят, ще им се дължи дежурство плюс 100 лв. според решението на Арбитражната комисия, допълни Мая Илиева. По време на стачните действия болницата няма да работи по планов прием и с клинични пътеки по НЗОК, а само по спешна и неотложна медицинска помощ, категорична е Мая Илиева.

„Нито едно от отделенията в болницата няма да има затруднение в дейността си по време на ефективните стачни действия“, категоричен е д-р Желязков. Решението на Арбитражната комисия отхвърли исканията на стачния комитет за ограничаване на 70% на дейността на болницата и извозването на пациенти до други лечебни заведения. „Болницата ще продължи да работи по нормалния начин, като всички спешни, неотложни и планови пациенти ще се преглеждат и хоспитализират, ако е необходимо. „Всеки има право да стачкува, но предварително трябва да уведоми началника си, за да може да се планира в графика“, посочи д-р Желязков. 

Делото по заведените от МБАЛ-Добрич искове относно законността на стачните действия предстои да се проведе на 9 ноември от 13.30 часа.