Днес светът отбелязва Деня на медицинската физика

Хората, свързали професионалния си път в една от най-високотехнологичните медицински специалности неслучайно са избрали тази дата – 7 ноември е рожденият ден на Мария Кюри

Днес светът отбелязва Деня на медицинската физика

Българските медицински физици също са част от голямото семейство на Международната организация на медицинските физици, която обединява 86 международни организации с 26 000 специалисти в тази област.



Българското сдружение по биомедицинска физика и инженерство е основана през 1971 г. и в нея членуват 120 физици. Голяма част от тях работят в лечебните заведения като част от клиничните екипи, осъществяващи лъчелечение, нуклеарна, магнитнорезонансна, рентгенова и ултразвукова диагностика. Друга част пък работят в областта на санитарната физика на околната среда и службите по трудова медицина.

Медицинските физици заедно с лекарите – лъчетерапевти, нуклеарни медици и специалисти по образна диагностика участват в създаването и оптимизирането на клиничните протоколи, грижат се за изправността на апаратурата и постигането на максимално добър диагностичен и терапевтичен резултат при минимално лъчево натоварване на пациентите и персонала. Тяхна е отговорността за безопасността на всички, които се намират в помещенията по време на диагностичните и лечебните сеанси.

Източник: zdrave.net