Министерството на образованието отказва разкриването на Филиал на Медицинския университет Варна в Добрич

Около идеята за разкриването на Филиал на Медицинския университет Варна в Добрич се обединиха всички местни институции, депутатите от област Добрич от 47-то НС, ръководството на МБАЛ-Добрич, бяха проведени редица разговори и в МОН, и в здравното министерство. Основен аргумент за тази крачка е огромният кадрови дефицит на медицински специалисти в здравните заведения.

Министерството на образованието отказва разкриването на Филиал на Медицинския университет Варна в Добрич

Община Добрич е подготвила всички необходими документи, съгласно Алгоритъма за създаване на Филиал на Медицински университет Варна, за обучение по специалностите от регулираните професии “ Медицинска сестра” и “Акушерка”. Съгласно Задание за реализиране на Проект за създаване на Филиал на Медицински университет Варна, за обучение по посочените специалности, са обследвани няколко сгради, съвместно с представители на МУ . Като най-подходяща е избрана сградата на бившия Медицински колеж. извършено е и архитектурно заснемане и обследване. Изготвен е и проект за преустройство, съгласно Заданието.



Взето е  Решение на Общинския съвет  сградата от частна държавна собственост да бъде деактувана и прехвърлена безвъзмездно на Община Добрич , с цел стартиране на Строително монтажни работи, съгласно Заданието на МУ Варна. Междувременно е получено и положително становище от Областния управител на Добрич и е отправено писмено искане към МРРБ. 

Независимо от изложените данни и необходимост от разкриването на Филиал на МУ Варна в Добрич от МОН са излезли със становище, че на база данните, съгласно приета Национална карта на висшето образование в Република България, към настоящия момент откриването на филиал на МУ Варна в Добрич не отговаря на условията за откриване на нов филиал. Причината е, че регионът е от тип Г и в него вече се провежда обучение по съответните специалности от регулираните професии от същото висше училище в градовете Варна и Шумен. Затова от МОН считат, че няма основание визираният имот – частна държавна собственост, да бъде предоставен на община Добрич с цел разкриване на филиал на МУ-Варна. Вследствие на това в община Добрич е получен отговор и от страна на МРРБ, в който се заявява, че образуваната до тях преписка не следва да бъде процедирана и се счита за приключила.

От Община Добрич информират, че продължават разговорите за необходимостта от разкриване на филиал във връзка с острия и изключително изразен недостиг на медицински сестри и акушерки в лечебните заведения, както на територията на Добрич, така и на територията на цялата област.