Радостина Жекова: Политиците са длъжници на сектор „Земеделие“ заради липса на пари за напояване

Предвидените в Плана за възстановяване над 847 милиона лева за държавното предприятие „Напоителни системи“ за периода 2021-2025 година бяха извадени от преходното служебно правителство. На фона на все по-засилващата се суша земеделците, са притеснени, че без напояване цели сектори са застрашени.

Радостина Жекова: Политиците са длъжници на сектор „Земеделие“ заради липса на пари за напояване

Липсата на валежи от селскостопанско значение до преди няколко години се разглеждаха по-скоро като изключение и каприз на природата. Днес сушата вече се приема за трайна тенденция, затова и борбата с нея е от жизнено значение за сектор „Земеделие“. 



„Всички политици са длъжници на сектор напояване и те го дължат заради земеделието, което е в България и не говоря само за зърнопроизводството“, категорична е Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. От липсата на средства за напояване в Плана за възстановяване, според нея, страдат и овощари, и зеленчукопроиводители, и животновъди. Най-малко ползи от напояването вероятно би имал сектор зърнопроизводство. Факт е според нея, че политически интереси доведоха до изваждането на финансирането за напоителни системи. 

От около година се говори за възможност фермерите директно да могат да кандидатстват за средства за напоителни системи, системи за капково напояване, инсталации за дъждуване, пречистване и рециклиране на водите, цифрови системи за автоматизирано напояване и др. Средствата се предоставят от „Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“. „Тези програми се опитват да стартират от много време, но за мен те звучат по-скоро като шегата да си направиш баня, ако нямаш връзка към ВиК“, споделя Радостина Жекова. Добруджа не подлежи на напояване, тъй като с много малки изключения няма изградена подобна инфраструктура, но в останалата част от България такива системи има и, според Жекова, е било изключително важно да се предвидят средства за рехабилитирането им. „Имаме реките, имаме изградените язовири и е грехота да не можем да използваме този ресурс. Затова и твърдя, че политиците дължат много на сектор „Селско стопанство“ в това отношение“, посочи още Радостина Жекова.