Изготвя се нова Национална стратегия за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Чрез новата Национална стратегия ще бъдат прилагани и управлявани двете схеми през предстоящия стратегическия период – от 2023/2024 до 2028/2029 учебна година, отбеляза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на първото заседание на тематичната междуведомствена група

Изготвя се нова Национална стратегия за прилагане на схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“

Аграрният заместник-министър уточни, че тези схеми са приоритет в дневния ред на Европейския съюз, като има заложени две основни цели, които трябва да бъдат постигнати с тях. По думите му първата е да се създадат още от ранна детска възраст навици в подрастващото поколение на ЕС към здравословно хранене.  А втората е осигуряването на пазара на качествени земеделски продукти.


По време на срещата земеделският заместник-министър открои необходимостта от извършването на широко проучване за хранителните навици при децата, какво най-често не се консумира от тях и какви са техните предпочитанията за плодове, зеленчуци и млечни продукти. Той очерта и нуждата от анализ и точно дефиниране на това какво е здравословно за децата, какви продукти трябва да им се предоставят, в какви количества и каква последователност. Според него тези изследвания трябва да са в основата на разработването на добра, работеща стратегия, която да отговаря на нуждите както на децата, така и на земеделските производители.

Представителите на браншовите организации пък предложиха  схемите да се прилагат при ученици до  7 клас, увеличаване на биологично произведените продукти в доставките, както и на стоки, произведени в България и промяна в грамажите за една порция. От бизнеса предлагат още да бъде заложена актуализация на доставните цени, поне два пъти през учебната година и фиксиране на логистичните разходи.

Източник: Министрество на земеделието