Сушата в района на Тервел е незапомнена от десетилетия

Тревожно е състоянието на есенните култури в Земеделската кооперация в село Безмер, община Тервел.

Сушата в района на Тервел е незапомнена от десетилетия

Земеделската кооперация в село Безмер обработва около 46 500 декара земя. Половината е засята с есенни култури, като най-голям дял е за пшеницата – около 17 000 декара, 3 000 декара за засети с рапица и 2 000 декара с ечемик. 



В района на кооперацията дъжд със селскостопанско значение е имало в края на месец май. Изключително сухата почва не дава възможност за развитие и на вече засетите култури. По думите на председателя на кооперацията Георги Иванов положението с есенниците е тревожно заради сушата. „Рапицата я засяхме в края на август и все още не е поникнала, пшеницата малко по-късно, но досега и тя трябваше да е изникнала, а не е“, споделя Георги Иванов. По думите му при нормални условия рапицата е трябвало да поникне преди два месеца, за да може да достигне фаза на развитие и да презимува студените месеци. Ако поникне сега, няма да е подготвена за зимата и според него при нея ситуацията вече е почти обречена. 


По отношение на пшеницата Иванов има надежди, тъй като е имало предишни години, когато тя е пониквала и февруари, и март и е успявала да компенсира изоставането в развитието си, разбира се, при по-ниски добиви. На места пшеницата вече е поникнала, но при липсата на каквато и да е влага, тя е застрашена от изсъхване и на места се забелязва вече начален стадий. 

Георги Иванов споделя, че е в кооперацията от 1996 година и такава суша не е виждал досега.

Заради сушата на места е невъзможно да се обработват дори полетата, от които е прибрана царевица. Чрез различни технологии и инвентар стопаните се опитват да преодолеят проблемите от липсата на дъжд, но резултатите са минимални. „Инвентарът, нужен за провеждане на технология, различна от стандартната, е много скъп. Ориентирали сме се към Strip-till  обработка, закупихме един култиватор. Опитваме какво ли не, но сушата е огромна“, посочи Георги Иванов.

Според Георги Иванов, за да са спокойни земеделците, е трябвало да завали отдавна. За рапицата, според него, вече е по-скоро късно, но при пшеницата, ако вали, би могло да се компенсира изоставането. „Няма ли влага, все едно нищо не сме предприели“, категоричен е Георги Иванов.