На 5 ноември е Архангелова задушница

На 5 ноември (събота) ще отбележим отново Архангелова задушница. Наричаме я още мъжка, защото на този ден отдаваме почит не само към своите близки, които вече не са сред нас, но и към всички загинали за България.

На 5 ноември е Архангелова задушница

По традиция на този ден Община град Добрич, Регионалният исторически музей в града ни и Регионален клон „46-и пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“ организират паметно шествие. То ще тръгне в 10.00 ч. от пл. „Свобода“ към Мемориалния комплекс „Военно гробище“. От 11 ч. пред параклис-костницата „Св. Архангел Михаил“ в комплекса ще се отслужи панихида.



Военното гробище в Добрич е най-голямото в България от времето на Първата световна война. То е свързано с боевете за отбраната на града ни от 5 – 7 септември 1916 г. В него почиват воини от шест национални армии, над десет националности и шест вероизповедания – участници в тогавашната епопея.

Първото паметно шествие към Военното гробище се провежда на 4.09.1917 г.

През периода на румънското владичество (1919 – 1940 г.), а и по-късно – във времето на тоталитаризма, традицията временно прекъсва, за да се възроди отново преди броени години.

Община Добрич кани своите съграждани да се включат в паметните прояви на Архангелова задушница, за да почетат заедно мъжете, които почиват далеч от своя роден дом и които, както пише в гробището край с. Шуменци, „…са знаели да мрат геройски за тяхното Отечество“