Изложба с над 350 шевици откриха днес в АЕМО "Старият Добрич"

Изложба с над 350 мотива, представени от индивидуални и колективни творци от различни краища на България и от българските общности зад граница – Бесарабия, Таврия, Банат, Северна Добруджа и от наши емигранти в САЩ, Испания и Италия беше открита днес

Изложба с над 350 шевици откриха днес в АЕМО "Старият Добрич"

НЧ „Български искрици 2016“ и РИМ-Добрич откриха изложбата „Български везбени мотиви от края на XVIII до средата на XX век“ днес в АЕМО "Старият Добрич".



Изложбата бе открита с думите на Лена Кирилова от РИМ-Добрич: 

"Преди време един български писател, запленен от красотата на нашите шевици, излива своето възхищение в думите: "Както съчетанието на звуковете ражда музиката, така съчетанието на цветовете ражда картината. Звук до звука не са два звука, а съзвучие. Цвят до цвята не са два цвята, а цветна мелодия - разказ за един човек, за една душа, за един народ".

Ако се потопим в това цветно съзвучие от багри и форми до нас, ще се съгласим с неговите думи и ще разберем защо предците ни казвали, че шевицата говори. Българката наричала везбата писмо и вярвала, че чрез него не само може да изрази себе си, но и да разчете скритото древно послание на предците. Любувам се на тая цветна феерия около нас и си мисля, че разковничето на майсторлъка е не просто да редиш бод след бод, а така да ги изведаш, че да стъкмиш картина, в която да личат не ръцете, а сърцето ти". 

Кметът на града Йордан Йорданов поздрави организаторите на събитието и благодари на председателя на НЧ "Български искрици 2016" Магдалена Петрова, за това че чрез традиция тя събира хората по време на криза. Кметът също получи благодарствено писмо от организаторите. 

Специален гост-изпълнител беше уникалното ЕЛИЦА ТОДОРОВА ТРИО, които раздвижиха обстановката с красивите си песни.