България се връща към зимното часово време на 30 октомври в 04:00 часа

Смяна на часа към зимно часово време - часовниците се връщат един час назад

България се връща към зимното часово време на 30 октомври в 04:00 часа

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, затова го наричаме зимно.



Идеята за смяна на времето е на американския политик Бенджамин Франклин. През 1784 г. той пише писмо до редактора на вестник "Парижки журнал". В писмото си Бенджамин Франклин предлага на парижани да стават по-рано, за да се пести восък. Франклин предлага да се въведе данък върху щорите, да се намали производството на свещи и населението да бъде събуждано с топовни гърмежи.

На практика идеята е приложена от германското правителство в периода 30 април - 1 октомври 1916,  по време на Първата световна война, за да се пести енергия и да се свие потреблението на въглища.

Местенето на стрелките в Европа е въведено  през 1976 г. по искане на Франция. В България тази практика е въведена на 1 април 1979 г. 

Преминаването от лятно към зимно часово време указва влияние върху организма и негативните последици от него се изразяват в преумора, сънливост, дискомфорт и липса на продуктивност поради нарушения биологичен ритъм.

България още не е решила дали оставаме на лятно часово време или на астрономическо време.  В допитване, проведено през 2018 г. гражданите на ЕС се обявиха против смените на времето. ЕК и Европейския парламент се съгласиха. Някои от държавите членки искат да се запази лятното време, други твърдо държат на зимното. Няма постигнато  съгласие между държавите кога да се спре със смяната на времето. Съветът на ЕС така и не е постигнал единодушие в консултациите, които текат от 2019 г. насам.