Специален филм за Бабинден ще представи НЧ "Просвета - 1900", с. Соколово

На традиционния есенен празник в с. Соколово ще бъде представен филма "Бабинден". Той е с номинация на Област Добрич за вписване в Националния регистър за нематериалното културно наследство на България за 2022г.

Специален филм за Бабинден ще представи НЧ "Просвета - 1900", с. Соколово

Представеният филм „Бабинден в Соколово“, с продължителност 10 минути, заснет е от Групата за народни обичаи към читалището с ръководител Кина Липованска, с цел запазване на знанието и спомена за празнуването в миналото. Филмът показва претворени в сценичен разказ различни елементи от празничната обредност, известни и все още в употреба езикови особености, различни форми на общуване в семейството, махалата и селото, наследени от майки и баби облекла на повече от сто години.  




Рано сутринта всички млади жени, на които бабата е бабувала през годината пристигат в къщата на бабата със сапун и кърпа да й полеят. Те са облечени празнично с атлас, копринена престилка и арпалия на главата. С тях са свекърви, майки, етърви и зълви. Носят хляб, варена кокошка, баница, навързано и вино или ракия. Най  - младата родилка полива на бабата да си измие ръцете. Тя пуска сапуна в коритото с пожелание лесно да се раждат децата и да са повече през годината. Посяга и си изтрива ръцете в полите на младата жена. Всички жени целуват ръка на бабата и я даряват с риза, престилка, кърпа, чорапи. Настроението е весело, разменят се шеги. Една от жените запява любовна песен „Проклета да си, мамо бе“.

Младите невести носят на бабата от хляба и кокошката. И ако и кръстницата им е там носят кравай и кокошка и на нея с думите „Вземи кръстнице от нашия Бабинден, от нашата къща“. Тук трябва да отбележим, че в селото кръстниците са заемали много важно място в живота на едно семейство – в някои отношения те са били повече от родителите, до тях са се допитвали и съветвали младите, на тях са доверявали тайните си. Задължително е, който е кръщавал момчето, той да го венчае, а после да предаде на своите деца тази връзка, задължителни са обръщенията кръстник-кръстница, кумец-кумица. И до сега в селото има семейства, където тази традиция се пази и кумството се предава от поколение на поколение.

Във филма е показан сюжет по действителен случай, когато една подпийнала жена от селото се качила в каруцата, за да вземе калпака на мъжа,  но той шибнал конете си да бягат бързо и я отвлякъл. Жените започват да се вайкат, да се обвиняват една друга и бързо се разпръскват и разотиват.


Вече десет години поред НЧ «Просвета-1900» с. Соколово е инициатор и организатор на  четири традиционни празника, свързани с четирите годишни сезона и наследени битови практики. Това са: «Майски празник» - честване Деня на братята Кирил и Методий и патронен празник на читалището; летен празник «Ден на плодородието» - откриване на жътвата с изпълнение на автентичен ритуал и изложба на хлебни изделия, есенен празник «Ден на будителите» - посветен на празника на селото; зимен празник «Весела Коледа! Честита Нова година».

Настоящият празник на 28 октомври 2022 г. се провежда след двегодишно прекъсване. Началото е от 17:00 със специалната прожекция на филма "Бабинден".