Потокът от украински бежанци се увеличава, а остават 4 дни до края на програмата

Остават 4 дни до края на програмата за настаняване на украински бежанци и все още няма яснота занапред. Хотелиерът Наталия Атанасова, която работи с бежанци от март месец споделя за Добрич Онлайн каква е ситуацията в нейния хотел

Потокът от украински бежанци се увеличава, а остават 4 дни до края на програмата

Каква е ситуацията с украинските бежанци във вашия хотел? 



Хотелът все още е пълен целият само с бежанци от Украйна. И днес имаме пристигане на хора, и нямаме никаква яснота какво ще се случи след 4 дни.

Разплатени ли са задълженията?

Не. Както при всички колеги, така и при нас задълженията не са разплатени – последното плащане е за месец юли. Все още чакаме от държавата - излязоха списъци, излязоха утвърдени средства, но средства по банковите сметки няма. 

Това как Ви кара да се чувствате – като Ви отнемат перспективата по този начин? 

Ние работим само с бежанци от Украйна, през цялото лято нямахме туристи. За нас това са единствените приходи и се справяме много трудно, защото 3 месеца тези хора са на нашите плещи, и ние се грижим за тях, защото това е една всекидневна грижа.  В момента това, че няма разплащане и това, че няма яснота, е един голям минус за нашата държава. Някои хора започнаха да напускат България, да търсят други европейски държави, да търсят закрила. Не може 4 дни преди края на програмата всички да сме в неяснота какво ще се случи оттук нататък. Има хора, които са при мен от месец март - това не са туристи, това са бежанци. Март месец беше много отдавна.

В случай, че удължат сроковете, смятате ли, че ще се справите? Как бихте реагирали ако Ви анагажират за още 6 месеца например?

За тези хора това е някакъв прозорец от време - един хоризонт, в който те ще имат някаква сигурност. 80% от хората, които са настанени в хотела са от територии, които вече са зад чертата. Те няма къде да се върнат - нямат домове, нямат градове, нямат къде да се върнат. 6 месеца и за нас, и за тях е един хоризонт за тяхната сигурност в следващите 6 месеца. Всички искат да се приберат, никой не иска да стои далеч от дома си и близките. Близките им са там, но тук при нас са жени, деца, възрастни хора и хора с проблеми.

Ако програмата приключи след 4 дни, каква е процедурата? Как ще постъпите с бежанците?

Как да се изправим срещу 150 човека и да им кажем: „Ние сме дотук“? Аз не мога да го направя.

Очакваме положително решение, очакваме то да се обяви днес. Много се надяваме, че правителството ще вземе правилното решение и ще окажем закрилата, от която тези хора имат нужда.

Какъв е идеалният вариант за ситуацията?

Пролетта започнахме с 40 лв на човек. Отчитайки, че инфлацията е 17,7% - това е сумата, от която трябва да се стартира новата програма. На това се надяваме, на това и те се надяват. Те са разтревожени в момента - просто останаха 4 дни.

Има ли усещане за напрежение, заради вероятния край на програмата, сред украинците? 

Те знаят, че има заседание на министерския съвет, и че трябва да се реши. Всеки ден, всеки човек ме пита:"Ние ще останем ли тук, ще ни оставите ли"?

В заключение Наталия Атанасова каза: 

Ще продължим да работим, както работим от март месец. Тези хора имат нужда от помощ – имат нужда от помощ сега.