Арбитражна комисия ще се произнесе за дейността на МБАЛ-Добрич по време на ефективната стачка

Комисията беше свикана, за да излезе с решение относно минималните дейности в многопрофилната болница в Добрич по време на планираните от медицински сестри и санитари ефективни стачни действия.

Арбитражна комисия ще се произнесе за дейността на МБАЛ-Добрич по време на ефективната стачка

В две заседания, проведени вчера и тази сутрин, ръководството на МБАЛ-Добрич и стачкуващите синдикати са представили пред арбитражната комисия своите условия за провеждането на ефективните стачни действия на медицински сестри и санитари. 



Предложенията на стачкуващите за минималните условия за функциониране на болницата са -да спре плановият прием в болницата, леглата в отделенията да се намалят със 70%, като 30% останат за спешни случаи. Единствено се прави изключение за Отделението по педиатрия и Реанимацията. Според Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински специалисти, на 100% стачкуват медицинските сестри и санитари в следните отделения: Акушерство и гинекология, Неонатология, Кръвен център, 1 и 2 Вътрешни отделения, рентген и Патоанатомия. По информация на Илиева над 50% от медицинските специалисти и санитари в МБАЛ-Добрич стачкуват. Илиева посочи още, че те са готови да седнат на масата за преговори при изпълнение на най-важното им искане - заплати по отрасловия КТД.

От ръководството на лечебното заведение настояват стачните действия да не нарушат нормалната работа, прима, ефективното лечение ,оперативната дейност и диагностиката на територията на болницата. „В областта няма друга болница и затова не можем да допуснем хората да останат без ефективно лечение и това няма да го допусна категорично“, заяви директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. Той заяви готовност, че няма да отстъпи от позицията си, защото болницата е от определящо значение за жителите на цялата област. По думите на д-р Желязков около 10% от персонала на болницата стачкува. „В МБАЛ-Добрич работят 525 души, средно на ден стачкуващи са около 56 човека“, допълни Желязков. Според него не е нормално заради такъв брой стачкуващи останалият персонал на болницата да търпи допълнително натоварване, а жителите на града и областта да са притеснени дали ще бъдат ефективно лекувани. „Такова нещо категорично няма да допусна“, посочи д-р Желязков.

Арбитражната комисия трябва да се произнесе с решението си за минималните дейности в МБАЛ-Добрич по време на ефективните стачни действия в 7-дневен срок.