Хор „Маестро Захари Медникаров” с 50–годишен юбилей на рождения ден на своя създател

На 7 януари 2012 г. – денят, в който се навършват 88 години от рождението на големия български диригент – маестро Захари Медникаров, Община град Добрич организира честването на 50-годишния юбилей на Детския хор, носещ името на своя създател.

Хор „Маестро Захари Медникаров” с 50–годишен юбилей на рождения ден на своя създател

В 11.30 часа ще се състои поклонение пред барелефа на Маестро Захари Медникаров. 


 

В 17.30 часа в концертна зала „Добрич” ще бъде изнесен юбилеен концерт на Детския хор с главен диригент Елвира Пастърмаджиева, диригент Росица Дурмушлийска, вокален педагог Андреана Димитрова и клавирен съпровод Радостина Гроздева. В юбилейното събитие ще участват всички състави на Детски  хор „Маестро Захари Медникаров” и сборна формация от негови бивши възпитаници.

 

През половин вековния си творчески път Детският хор се превръща в школа, чийто опит, художествени принципи и педагогически похвати са обект на изследване не само у нас, но и в чужбина. Възпитаници на тази школа са над 7 хиляди деца, които и днес са част от хоровите формации в България, както и от много от съставите в Европа. Хорът е лауреат на престижни наши и международни конкурси и носител на много награди и отличия. Репертоарът му включва над 400 произведения от различни епохи и стилове.