Арбитражната комисия ще заседава днес във връзка със стачната готовност на медицински сестри в МБАЛ-Добрич

В заседанието участие ще вземат ръководството на МБАЛ-Добрич, стачният комитет към Синдиката на българските медицински специалисти, както и арбитражната комисия. Началото му е в 17.30 часа.

Арбитражната комисия ще заседава днес във връзка със стачната готовност на медицински сестри в МБАЛ-Добрич

Арбитражната комисия беше свикана с писмо от стачния комитет на медицински сестри, лаборанти и санитари в МБАЛ-Добрич, след като, по техните думи, не са успели да се срещнат с ръководството на лечебното заведение. 


Припомняме ви, че на 14 октомври започнаха предупредителните стачни действия по един час на ден, тъй като исканията на медицинските сестри за основна заплата от 1 500 лв. не бяха постигнати при преговорите за подписването на Колективен трудов договор. 

Комисията е в тричленен състав от арбитри и един секретар. Тя е сформирана от Националния институт за помирение и арбитраж и има задача да определи минимума за дейностите в болницата по време на ефективните стачни действия на медицинските сестри. 

По думите на председателя на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева не е ясно дали на това заседание ще бъде взето решение, но по закон до такова задължително трябва да се стигне. Тя е категорична, че ефективни стачни действия, при които медицински сестри и санитари изцяло ще напуснат отделенията, ще има.