ОС прие актуализацията на бюджета на община Добрич за 2022г.

С направените корекции общата финансова рамка за 2022 г. се завишава с 510 хиляди лева

ОС прие актуализацията на бюджета на община Добрич за 2022г.

Актуализирането на бюджета е възможно, тъй като има преизпълнение на собствените приходи, както и на получени трансфери.  Повече пари са влезли в местната хазна от данък при придобиване на имущество по дарения и възмезден начин –увеличение с  120 000 лева, от такси за ползване на детски градини- увеличение с 19 943 лева, такси за ползване на детски ясли и други по здравеопазването-  увеличение  със 100 000 лева. Възстановен е  трансфер за Централния бюджет, увеличение с 35 765 лева.  Получен е трансфер по Проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Добрич“ - увеличение с 234 863 лева.



Предложеното увеличение на разходите е свързано с издръжката на общинска администрация, с 85 000 лева,  за издръжката на Детска млечна кухня са необходими още 80 000 лева, за разкриването на клуб на пенсионера в бившето СОУ „Дора Габе“, са необходими още 10 хиляди лева. За обезпечаване на спортния календар бяха заложени 22 000 лева, но се отделят още 50 000 лева. Средствата ще бъде взети  от резерва, обясни Елка Димова.  А разпределението на допълнителната сума ще бъде направено от спортната комисия. Повече пари се отделят и за ОП „Обреден дом“ - 20 000 лева. Поради възникнала необходимост за текущ ремонт на уличната мрежа са необходими допълнително средства в размер на 858 000 лева.

По време на разискванията, председателят на  ПК „БЮДЖЕТ, ФИНАНСИ И ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА“ Гинка Василева поиска администрацията да посочи колко проекта има по програмата за благоустройство по предложение на гражданите.  От отговора на Инж. Пенчо Керванов стана ясно, че средства до края на годината в бюджета няма. И би било добре такива да бъдат заложени в бюджета за следвщата година.