Отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита

Това остро инфекциозно заболяване наричано още детски паралич се характеризира с изменения на сивото вещество на гръбначния мозък и висока смъртност. Засяга предимно деца на възраст от 1 до 5 години

Отбелязваме Световния ден за борба с полиомиелита

През 1954 година Алберт Сабин изпробва жива ваксина в профилактиката на заболяването и се въвежда имунизация на населението.



От 1978 година с отпускането на 750 000 долара за имунизация на повече от 6 милиона деца от Филипините, Ротари Интернешънъл чрез своите ротари клубове по света поставя началото на една велика цел – изкореняване на полиомиелита.

През 1985 година, когато за първи път се отбелязва Световния ден за борба с полиомиелита, Ротари Интернешънъл стартира глобалната инициатива “Полио Плюс“, чиято цел е всички деца по света да бъдат имунизирани против детски паралич.

Към инициативата се присъединяват партньори като Световната здравна организация, Американския център за контрол и превенция, УНИЦЕФ, фондация Бил и Мелинда Гейтс, правителствени агенции и корпорации.

Чрез програмата на Ротари „Полио Плюс“ и фонда “Енд Полио“ през годините са осигурени над 9 милиарда долара за ваксини и тяхното транспортиране до местата на масовите имунизационни кампании, за осигуряване надзор и лаборатории. Имунизирани са повече от 2,5 милиарда деца в над 122 държави.

От 350 000 случая годишно през 1988 година, през 2017 случаите на полиомиелит в трите ендемични страни: Нигерия, Афганистан и Пакистан, са сведени до 17.

Това е постижение, което трудно може да бъде подценено. Полиомиелитът, поразявал хората от най-ранни цивилизации и е съществувал от хилядолетия, е на път да бъде втората болест след вариолата, която вече няма да причинява смърт и страдания.

Източник: oborishte.bg