Подписано е споразумението за КТД между ръководството на МБАЛ-Добрич и КТ „Подкрепа“

След повече от четири месеца на преговори споразумението за Колективен трудов договор (КТД) в МБАЛ-Добрич е подписано днес. Основните заплати на всички служители са увеличени между 37 и 40%.

Подписано е споразумението за КТД между ръководството на МБАЛ-Добрич и КТ „Подкрепа“

Според новия КТД стартовата заплата на лекарите от 1025 лв. през месец юни тази година става 1430 лв., за медицинските сестри от 820 лв. - 1125 лв., за лекарите-специализанти от 930 лв. на 1310 лв. и за санитарите повишението е от 710 лв. до 920 лв.



По думите на директора на многопрофилната болница д-р Георги Желязков това е максимумът, който може да се осигури при тази финансова ситуация не само на болницата, но и в здравната система на национално ниво. „Напълно разбирам колегите в исканията им и в желанието им за стачни действия, но допълнително увеличение би застрашило цялата болница, а ние не можем да допуснем тя да бъде унищожена“, заяви д-р Желязков. Повишението на заплатите не е до нивата на подписаните от предишния министър на здравеопазването Асена Сербезова по отрасловите КТД, но при ниската изходна заплата увеличението би трябвало да е от порядъка на 93%, което е непосилно за която и да е областна болница в страната. От ръководството на МБАЛ-Добрич припомниха, че някои от клиничните пътеки са били увеличени с 25%, с толкова са повишени и основните заплати в лечебното заведение от 1 август, сега се осигурява допълнително и то достига около 40 на сто. Част от сумите на допълнителните възнаграждения са добавени към основната заплата, каквото е било и желанието на синдикалните организации. 

„Да се постигне увеличение от около 40% в едно търговско дружество никак не е малко“, посочи председателят на Синдикалната организация към КТ „Подкрепа“ в МБАЛ-Добрич д-р Любомир Божков. Той също заяви, че осъзнава, че доходите на колегите му все още са ниски, но това е благодарение на дългото подценяване на проблемите в здравеопазването и непроменяните с години цени на клиничните пътеки на НЗОК, които именно са източникът на приходи за всяка болница. Това е и причината за обезлюдяването на този бранш, според д-р Божков. „Хаосът, който цари в държавата, цари и в здравеопазването и достойни разговори на политическо ниво за съжаление не съм чул да се водят“, посочи д-р Божков. По думите му разчетите показват, че за достигане на нивото на основни заплати по отрасловите КТД са необходими на месец допълнителни приходи за болницата от 300 000 до 350 000 лв. , но никой не се наема да осигури такива средства. Подписът на министър Сербезова не носи никаква отговорност, посочи още д-р Божков. Той изрази надежда проблемите на областните болници да бъдат чути и да се вземат мерки, защото това са проблеми на национално, а не на местно ниво.  

„Постигнатото увеличение на основните заплати с 40% е значително и при промяна на цените на клиничните пътеки сме готови на следващо повишение“, категоричен е директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков. Той допълни, че достигането на стойностите на отрасловото КТД към момента ще доведе болницата до несъстоятелност и този риск той няма да поеме.