Съдът като социално ангажирана институция

Съдът не просто може, но ефективно é обществено ангажирана институция. Примери от дейността на Апелативен съд – Варна даде председателят му Ванухи Аракелян по време на обучение "Корпоративна социална отговорност - перспективи за устойчиво развитие" - проява на Икономически университет - Варна и Министерството на труда и социалната политика.

Съдът като социално ангажирана институция

Обичайно социалната отговорност се асоциира с частния сектор и по-рядко има успешни практики на държавни институции. Това е един от предразсъдъците, които Варненският апелативен съд разрушава от години. Председателят му представи част от „добрите практики“ като припомни, че за да е успешна всяка една кауза, зад нея трябва да стои целият екип. „Корпоративната или институционалната социална отговорност се състои в добродетелността и оказването на помощ там, където е нужна. За нас важните каузи са младите хора, тяхната образованост, хората в неравностойно положение, нуждаещите се от материална подкрепа. И не на последно място възпитаването на съзнание за опазване на околната среда“, обясни Ванухи Аракелян.



За отговорността към младите хора свидетелстват различните образователни инициативи на всички съдилища от района на Апелативен съд – Варна – от открити уроци и дни на отворени врати до конкурси за есета, рисунки и турнири. В резултат младите хора се запознават отблизо с работата на съдебната власт, привличаме интереса им към правото, обсъждаме с тях  съвременните опасности и предотвратяваме прояви на престъпно или укоримо поведение.