Новият център - събитието за Добрич за 2011 година

Ремонтът на центъра е събитието на 2011 година за град Добрич. Това определиха нашите читатели в анкетата на Добрич Онлайн. Протестите през изминалата година заеха второто място.

Новият център - събитието за Добрич за 2011 година

"Кое според Вас е събитието на 2011 година за град Добрич?", попитахме добричлии на нашия сайт в последните дни на изминалата година.


 

Откриването на новия център на Добрич - кметът Детелина Николова, премиерът Бойко Борисов и министър Лиляна ПавловаОткриването на новия център на Добрич - кметът Детелина Николова, премиерът Бойко Борисов и министър Лиляна Павлова 

 

41% от гласовете събра отговорът "Ремонтът на центъра". С малко над 5 милиона лева бе реконструирана пешеходната зона на Добрич. Тя се сдоби с нова модерна визия, с нови зелени площи, нови детски площадки за игра, пейки, велоалея и ново улично осветление. Средствата по проект „Реконструкция на бул. 25-ти Септември - пешеходна зона" бяха осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие". Така наречените „жълти плочи" не бяха ремонтирани от времето на тяхното изграждане.  Реконструираната пешеходна зона на Добрич бе официално открита на 18 септември. Лентата бе прерязана от министър-председателя Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кмета на общината Детелина Николова. Около хиляда добричлии присъстваха на официалното откриване на новия център на града. Ако продължавате да ме дразните, на инат ще разпишем за шистовия газ, закани се тогава в Добрич Бойко Борисов към група протестиращи граждани.

 

Факално шествие срещу шистовия газ, организирано от ВМР0 - 25 ноемвриФакелно шествие срещу шистовия газ, организирано от ВМР0 - 25 ноември 

 

Протест на зърнопроизводителите - 28 ноемвриПротест на зърнопроизводителите - 28 ноември 

 

Протест срещу високите цени на горивата - 20 март, безниностанция ШелПротест срещу високите цени на горивата - 20 март, бензиностанция Шел 

 

За личност на 2011 година в световен мащаб бе определен протестиращият. В Добрич пък протестите бяха определени за второто най-значимо събитите. Отговор "Протестите в Добрич (срещу високите цени на бензина, срещу шистовия газ, на зърнопроизводителите)" събра 36% в анкетата ни.

 

Първи на улицата изказаха своята позиция несъгласните с високите цени на горивата. Между 400 и 700 коли излизаха по улиците на Добрич няколко поредни недели през март и април. Атвошествието се пренасяше на бензиностанции, където добричлии зареждаха минимално количество гориво за символични суми - от няколко стотинки до малко над левче. Масово шофьорите искаха и измиване на стъклата на автомобилите си за да се забавят максимално дълго.

 

На 21 март над 120 земеделски машини се включиха в протест, който бе организиран от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Трактори и комбайни се събраха на околовръстния път на Добрич, на изхода на града в посока Генерал Тошево. Протестиращите поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, заради липсата на ясни правила в сектора. Ефективни протестни действия на земеделците имаше и в края на ноември. Причината бе в намалените средства за сектора в Бюджет 2012 - с 230 милиона лева по-малко от предварително договореното между бранша и управляващите. Бяхме предизборно употребени, обидени сме на министър Симеон Дянков, заявиха в Добрич протестиращите зърнопроизводители.

 

Добрич бе изключително активен и в протестите срещу проучванията и добива на шистов газ в Добруджа. Стотици граждани казаха на Шеврон и останалите компании, планиращи да издигнат сондите си в страната ни - "Шистов газ, търсете си у вас!". 3 от протестите бяха организирани от Инициативен комитет „Добрич против добива на шистов газ”, а един - от ВМРО - Добрич.

 

Капитанът на ХК Добруджа Илиян Илиев с Купата на БългарияКапитанът на ХК Добруджа Илиян Илиев с Купата на България 

 

Една спортна новина допълни призовата тройка. "Спечелената Купа на България от ХК Добруджа" е събитието на 2011 година според 14% от гласувалите в анкетата. За втори път в своята история хандбалистите на Добруджа триумфираха в тази надпревара. По пътя към финалната четворка добричлии отстраниха ХК Русе (37:27) и Локомотив (Варна) (42:26). На 1/2-финал жълто-зелените победиха НСА с 32:26. В решителния двубой Добруджа надигра Шумен с 25:21 и за радост на най-верните си фенове, подкрепящи ги бурно в зала ДКС във Варна, Купата на България отново стана притежание на хандбалистите от Добрич.

 

dnikolova_600

 

Отговор "Преизбирането на Детелина Николова за кмет на Добрич" събра 6% от гласовете в анкетата.  Досегашният кмет спечели още на първия тур на местните избори на 23 октомври и зае поста за трети мандат. За Детелина Николова гласуваха 65% от избирателите.

 

Първото заседание на новия общински съвет на Добрич - 4 ноемвриПървото заседание на новия общински съвет на Добрич - 4 ноември 

 

3% посочват за най-значимо събитие за годината отговор "ГЕРБ отново спечели мнозинство в общинския съвет на Добрич". За втори мандат в местния парламент на Добрич ГЕРБ има мнозинство, този път - 25 съветници. БСП има 8, Атака - 3, ДПС и Коалиция Граждани в повече - по 2 и ВМРО - 1.