Работещи в ЦСМП Добрич подкрепиха Националния протест на колегите си

Лекари, медицински сестри, фелдшери, санитари и шофьори на линейки от ЦСМП излязоха на символичен протест с искане за достойно заплащане на труда си.

Работещи в ЦСМП Добрич подкрепиха Националния протест на колегите си

В 11.00 часа, когато започна и Националният протест на работещите в Спешните центрове в цялата страна, служители в Добрич излязоха на символичен протест и в Добрич. Тяхното основно искане е за достойно остойностяване на труда им, за увеличение на нощния труд на поне 2 лв., както и за подобряване на условията им на труд. По думите на протестиращите средната възраст на заетите в Спешните центрове постоянно се увеличава, тъй като работата не е привлекателна за младите хора. 



В деня на своя професионален празник д-р Васил Ганчев, който работи в Центъра от 33 години, сподели, че досега не са преживявали такова унижение и вместо да празнуват, те са принудени да протестират и то за заплати. „Причината да стигнем дотук е неразбиране и недооценяване на нашия труд“, посочи д-р Ганчев.

„Има дни, в които с шофьора на линейката работим по 12 часа и пропътуваме по 400 км“, сподели на протеста Калинка Димитрова, медицински фелдшер във филиала на Спешния център в Генерал Тошево. От 1 май 2022 година нейната основна заплата е 1 500 лв. „Благодарни сме на това увеличение, но заслужаваме повече“, категорична е Калинка Димитрова. Тя сподели, че дневните им купони все още са за 2 лв. „Ние сме на границата между живота и смъртта и се опитваме да помогнем на колкото се може повече хора и заслужаваме да бъдем оценени“, посочи Димитрова.  

Исканията на служителите в Спешните центрове от цялата страна са изпратени до президента Румен Радев, Министерството на здравеопазването, други институции, както и до всички парламентарно представени партии.