Протестът на медицински сестри в МБАЛ-Добрич продължава. Ръководството отрича да отказва срещи с тях.

На петия ден от предупредителните си стачни действия от Синдиката на българските медицински специалисти искат свикване на арбитражна комисия заради неосъществени срещи с ръководството на лечебното заведение.

Протестът на медицински сестри в МБАЛ-Добрич продължава. Ръководството отрича да отказва срещи с тях.

Синдикатът на българските медицински специалисти подготвя писмо до Министерството на труда и социалната политика за свикването на арбитражна комисия. Причината е в отказа, по думите на синдикалния председател Мая Илиева, на ръководството на МБАЛ-Добрич да проведе среща с протестиращите служители. Днес такава е била уговорена за 11.00 часа, но на нея се е явила единствено адвокат д-р Ивелина Александрова. Според Мая Илиева само арбитражна комисия може да изпълни ролята на помирител, за да се договорят условията за тяхната ефективна стачна дейност. 



Припомняме, че на 14 октомври медицински сестри, санитари и медицински секретари от МБАЛ-Добрич започнаха предупредителни стачни действия по един час на ден. Те заявиха готовността си протестите им да станат ефективни този петък, 21 октомври, когато ще напуснат отделенията на лечебното заведение.

Арбитражната комисия трябва да бъде формирана в тридневен срок, а в следващите седем дни да излезе със становище, поясни Мая Илиева. Тя заяви още, че утре от стачния комитет ще вземат решение дали да удължат времето на предупредителните стачни действия. 

От ръководството на МБАЛ-Добрич категорично отрекоха да отказват среща със синдикалните представители. По думите на адвокат д-р Ивелина Александрова, юрист на лечебното заведение, в момента се подготвя тяхното становище за минималните дейности, чрез които ще се осигури ефективното функциониране на болницата по време на стачните действия. „Щом сме готови от наша страна с изготвянето му, то ще бъде изпратено до синдикатите“, посочи Ивелина Александрова и увери, че няма да се допусне евентуалните стачни действия да попречат на адекватното лечение и обслужване на пациентите в МБАЛ-Добрич.