Мъж е предаден на съд за смъртта на млада жена след нанесена средна телесна повреда

Починалата жена е живяла с обвиняемия на семейни начала и е била жертва на домашно насилие.

Мъж е предаден на съд за смъртта на млада жена след нанесена средна телесна повреда

Окръжната прокуратура - Добрич е предала на съд 29-годишния А.Г., обвинен в причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда на млада жена от Добрич, с която съжителствал на семейни начала. За престъплението по член 124, ал. 1, пр. 2 от НК законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години.



В началото на 2019 година обвиняемият се запознал с пострадалата, която била негова съседка. През месец март заживели на семейни начала в дома му. Скоро след това близки на младата жена започнали да наблюдават промени в поведението й, забелязвали се и следи от физическо насилие. Тя отричала да има проблеми.

Лятото на 2020 година пострадалата видимо променила външния си вид - физически значително отслабнала, изглеждала дори немощна, носела винаги дрехи с дълъг ръкав. Често имала синини по тялото си, за които давала най-различни обяснения. Това силно тревожело нейните близки и през юли 2020 година бил подаден сигнал в ОД на МВР – Добрич от бабата на младата жена. Пред полицейските служител обаче тя казала, че обича мъжа, с когото съжителства, и държи на него, като отрекла да е жертва на насилие.

Около 23:30 часа на 6 август 2020 година на ЕЕН 112 е постъпил сигнал от А.Г. за това, че приятелката му не се чувствала добре и след като изпила няколко приспивателни медикамента не се събуждала. Пристигналият на място екип на ЦСМП установил, че младата жена е починала. Уведомени били органите на реда.

От назначената съдебно – медицинска експертиза станало ясно, че причина за смъртта й била коремна травма, довела до разстройство на здравето, временно опасно за живота, като в конкретния случай тази опасност довела до фатален изход. Същата експертиза установила и множество други травми по тялото на починалата, за които станало ясно, че са получени в различни периоди преди смъртта й, както и че са причинени от удари, нанасяни по тялото й с ръце или с други предмети.

Обвиняемият дал различни обяснения за възможните начини, по които жената можело да се е наранила, но тезите му били опровергани от заключенията на вещите лица. Доказателствената съвкупност, събрана при разследването, сочи категорично, че именно А.Г. умишлено е нанесъл средна телесна повреда на жената, с която живеел на семейни начала, и така по непредпазливост причинил смъртта й.

Предстои делото срещу 29-годишния обвиняем да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд