От НАП напомнят: До 31 октомври се декларира и плаща дължимият авансов данък за третото тримесечие на 2022 г.

Над 600 физически и юридически лица от Добрич и областта вече декларираха дължими данъци за трето тримесечие на 2022 г., като се очаква до края на месеца да бъдат подадени още над 2000 декларации

От НАП напомнят: До 31 октомври се декларира и плаща дължимият авансов данък за третото тримесечие на 2022 г.

На 31 октомври изтича крайният срок за деклариране на авансови данъци върху доходите от граждански договор, наем, авторски и други източници. Това е и срокът за внасяне на удържания данък към бюджета, напомнят от офис на НАП Добрич. 


До 31 октомври се декларират и окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, както и удържаните окончателни данъци върху доходите на чуждестранни физически лица у нас (например върху възнаграждения за услуги, неустойки, обезщетения, стипендии за обучение в България, доходи от лихви и други).

Физическите лица, които са получили доходи от наем, от друга стопанска дейност или от други източници, изплатени през третото тримесечие, когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка, също обявяват до 31 октомври пред НАП дължимите от тях авансови данъци. Декларацията се подава лично или чрез упълномощено лице в офисите на НАП, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път чрез е-услугите на НАП. 

Най-бързо и лесно плащането се извършва чрез виртуален ПОС в портала за електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК или КЕП. 

Над 600 физически и юридически лица от Добрич и областта вече декларираха дължими данъци за трето тримесечие на 2022 г., като се очаква до края на месеца да бъдат подадени още над 2000 декларации. Местният офис на НАП напомня, че на лице, което не подаде в срок декларацията си, се налага  глоба или имуществена санкция в размер до 500 лв. Глобата за закъснял или неподаден формуляр по чл. 55, ал. 1 от ЗДДФЛ е в размер до 500 лв.