Медицински сестри, акушерки и лаборанти от МБАЛ Добрич стряха работа за час

Искането им е основните месечни възнаграждения да достигнат 1500 лв., колкото са договорени в отрасловия Колективен трудов договор

Медицински сестри, акушерки и лаборанти от МБАЛ Добрич стряха работа за час

Въпреки увеличението с 25% на основните заплати от август месец, те пак са по-ниски от договорето, жалват се работещите в здравното заведение. И настояват договореното в КТД да бъде изпълнено. По думите на стачкуващите персоналът не достига, в повечето отделения медицинските сестри са малко и трудно се правят графиците. Извънредният труд в натоварените отделения достигал по 150 часа на ден. И отново като причина изтъкват ниските заплати. Според Нина Кирова-старша сестра на Първо ВО, причината за неизпълнението на КТД се крие в недофинансирането от страна на държавата. Протестриращите са категорични, че ефективните стачни действия ще продължат до изпълнение на исканията им. Първо по един час на ден, а от петък -ще напуснат отделенията. 



Позицията на ръководството:  Ръководството на „МБАЛ-Добрич“АД разбира създалата се стачна ситуация и исканията за адекватно остойностяване на медицинския труд с постигането на заложените стойности в отрасловото КТД. Заложеният допълнителен финансов ресурс с увеличението на клиничните пътеки с 25%, своевременно бе насочен за увеличение на основните заплати на всички работещи в „МБАЛ-Добрич“АД с 25% от 1 август 2022 г. Достигнатата средна брутна заплата за лекар е 3400 лв., за медицински специалист 2300 лв., за специализант 2700 лв. и за санитар 1100 лв.

Независимо от това СБМС настоява за ново допълнително увеличение на заплатите. Това би довело до трайна и необратима финансова нестабилност, във всяка една болница, както и в „МБАЛ-Добрич“АД в условията на финансирането към настоящия момент и актуалния инфлационен процент.