Осъден в Италия мъж ще търпи остатъка от наказанието си в България

Осъден в Италия мъж ще търпи остатъка от наказанието си в България
Окръжният съд в Добрич постанови решение, което дава право на осъден в Италия българин от област Добрич да доизтърпи наказанието си в България.

Производството бе образувано въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от италианските власти, с която е поискано българският гражданин Г. Г. да бъде предаден, за да изтърпи остатъка от присъда за подправка на платежни инструменти.


В Италия мъжът е признат за виновен за подправка на документи. Установено е, че на 3 декември 2019 г. в гр. Рим, в съучастие с трето лице, българинът е инсталирал оборудване, способно да прихваща комуникации, свързани с компютърна система, чрез монтиране на скимер, микрокамера и карта-памет на АТМ-устройство на кредитна институция, предоставяща обществени услуги. По същото време и на същото място, в съучастие с трето лице, с цел да набави за себе си имотна облага, фалшифицирал чрез клониране платежни карти, издадени на името на неустановени титуляри. С влязло в сила решение на Апелативния съд – Рим за извършените престъпления на Г.Г. е наложено общо наказание лишаване от свобода за срок от 2 години, от които трябва да доизтърпи 1 година, 1 месец и 4 дни.


След като прецени събраните по делото доказателства и изразените становища на страните, Окръжният съд реши, че следва да откаже изпълнението на ЕЗА, като приеме да се приведе в изпълнение от прокурора остатъка от първоначално постановеното наказание лишаване от свобода за срок от две години.


Съдът аргументира решението си с влошеното здравословното състояние на осъдения, възможността за ресоциализация и социална интеграция, както и с недвусмислено заявеното от Г. Г. желание да изтърпи остатъка от италианската присъда на територията на България, като искането е подкрепено и от страна на държавното обвинение.


Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд-Варна в 5-дневен срок.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+