Кога гр. Добрич ще има нови светофарни уредби?

През месец март 2020 г. започнаха дейностите по проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт в Добрич". В него е предвидено и изграждането на нова светофарна уредба в града, която обаче все още не е факт.
Докъде са стигнали дейностите и какъв е крайният срок, с тези и други въпроси се обърнахме към Община Добрич.

Кога гр. Добрич ще има нови светофарни уредби?

Повод екипът на Добрич онлайн да отправи запитванията си са и честите сигнали в социалните мрежи за неработещи светофари или за такива, които имат лоша видимост.  



Заложените дейности по проекта са подмяна на светофарните уредби, изграждане на система за управление на обществения транспорт, интелигентна транспортна система, ремонт на бул. „Добричка епопея“, както и ремонт на 30 спирки в града. Дейностите по проекта са започнали през месец март 2020 г., като срокът за изпълнение е 30 месеца. Впоследствие той е удължен със 7 месеца и вече е 12.12.2023г.

„До момента е направен основен ремонт на бул. „Добричка епопея“, купена е автовишка, направени са две поръчки за системите за изграждане на светофарите и за цялата система за управление на транспорта, които са на етап разглеждане на оферти и избор на изпълнител“, коментират от Община Добрич. По поръчката за изграждане на светофарите има избран изпълнител. В момента тече 10-дневен срок за обжалване. Спирките са ремонтирани още през 2021 г. и остава да се поставят информационните табла. 

Дали подмяната на светофарите в Добрич ще се вмести в крайния срок зависи от това колко ще продължат обжалванията. 

По повод оплакванията на гражданите за лошата видимост на светофарите, зам.-кметът по строителните дейности към Община Добрич инж. Пенчо Керванов заяви, че в повечето случаи светофарите се виждат, но потвърди, че в моментите, в които слънцето грее директно в тях, е възможно да има нарушена видимост.  „Почти всички визьори на светофарите се почистват от общинското предприятие „Комуналстрой“, но наистина от слънцето  са доста изхабени. Ще се сменят целите устройства и те вече ще бъдат с лед светлини“, заяви инж. Керванов.  

За СУОТ системата още не е избран изпълнител, но е въпрос най-много на месец. Идеята е да се направи и зелена вълна - ще се предоставят GPS устройства на пожарни, полицейски коли и линейки, за да може да им се осигурява зелена вълна, която ще бъде в тази втора система. Процедурата също подлежи на обжалване.  

Обърнахме се и към КАТ Добрич, откъдето заявиха, че многократно са отправяли сигнали към Общината поради лоша видимост на светофари, като оттам са получили уверението, че светофарите ще бъдат подменени по проект.