Социалният психолог Павел Павлов: Следващите избори ще са в началото на годината

С червените линии, които партиите продължават да поставят, трудно ще се състави редовно правителство, както и работещо НС

Социалният психолог Павел Павлов: Следващите избори ще са в началото на годината

Ясни са вече резултатите от изборите за следващото НС. Нещо изненада ли Ви?



Малко претенциозно може да прозвучи, но за мен нямаше никаква изненада. За мен се случи логичното. То е обвързано с предисторията, която има и начина, по който се разпределят 6-те мандата. Но на следващите избори няма да са толкова. Със сигурност ще бъдат по-малко с един поне. Така че единствената неизвестна в момента е как ще бъде разпределен последният мандат, кой ще го вземе. По мои изчисления шансове имат най-големи ГЕРБ, Възраждане и може би Демократична България.  Но като гледам резултатите, всичко ще зависи от начина, по който ще направи преразпределението на гласовете, което ще разберем вероятно най-късно в други ден.

ПП губят най-голям процент от избирателите си от предходните избори. Къде се провалиха?

За мен на местно ниво се провалиха с начина, по който структурираха листата си за народните представители. Начина, по който правиха, разбирайте нe правиха, кампания и това до голяма степен се отрази и на резултатите.  Те не успяха да привлекат нови хора. Изгубиха тези, които по принцип са колебаещи се и гласуват в общи линии в зависимост от някакви емоционални причини или се поддават на общия поток на гласували.

Кой е победителят в тези избори?

Най-големият победител, условно казано победител е  т.нар.“ нямо мнозинство“. Онова мнозинство от негласуващи, които на практика демонстративно показват вече няколко избора, че всичко това, което се случва в държавата на политическо ниво не ги интересува или са до такава степен разочаровани, че не виждат никаква надежда за промяна. До тези хора никой не успя да стигне. Никой не успя да стигне до „нямото“ мнозинство на негласуващите.

БСП защо мълчи?

БСП за пореден път загуби избори. И то ги загуби по начин, по който ги губеше и преди. Хората, които гласуват за БСП намаляват, по естествени причини. Да не говорим, че с това неясно положение, в което се намират - хем на Запад, хем на Изток, хем с ЕС, хем в същото време да не си развалим отношенията с Путин. Някак си когато стоиш между два стола, рано или късно падаш. А те продължават да падат, за пореден път.

Ще имаме ли редовен кабинет?

Редовен кабинет, който да е с работещо НС много трудно ще бъде съставен според мен, защото просто от една страна простата аритметика показва, че трудно могат да бъдат направени някакви приемливи мнозинства, приемливи за всички.  Всеки, който би влязъл в такова мнозинство, жертва много. Ако ГЕРБ  влязат в коалиция с ДПС, да кажем, това със сигурност няма да се хареса на тези 25%, които гласуваха за тях. Ако „Демократична България“ направи компромис да влязат в правителство, в което са ГЕРБ и ДПС, това означава те окончателно да приключат като обединение. „Възраждане“  печелят заради вота на недоволните. За никого не е лесно да се вземат решения. Какво решение ще вземе Стефан Янев, който две правителства „чегърташе“ ГЕРБ и сега ще отиде да направи коалиция с тях?! Ами то ще бъде самоубийство за тази и без това прохождаща партия. За никого няма да е лесно.

Кога ще са следващите избори?

Най-вероятно януари, февруари.