Албена Симеонова: Конфигурацията на новия Парламент не е обещаваща за съставяне на правителство


Албена Симеонова: Конфигурацията на новия Парламент не е обещаваща за съставяне на правителство

Гласоподавателите от област Добрич поставиха „Демократична България“ на седмо място. Като водач на листата на партията за 8-ми МИР какъв е коментарът Ви?



Няма нищо учудващо в този резултат. Добрич традиционно дава преднина на една партия, често залага на нещо ново и тези избори го потвърждават.  Спомняте си, че в предните три парламентарни вота от Добрич на два пъти бяха излъчени по двама народни представители от ГЕРБ-СДС и от ПП „Продължаваме промяната“. Аз взех участие като представител на област Добрич в две от последните за година и половина Народни събрания. 

Партията на Стефан Янев „Български възход“, която за първи път се явява на парламентарни избори ви изпреварва в област Добрич. Учудващо ли беше това за Вас лично?

Да, те имат наистина повече с около 80 гласа от „Демократична България“, но такива са резултатите и не могат да бъдат променени. 

Как си обяснявате ниската избирателна активност? 

Наистина активността беше много ниска. Въпреки това, след тази позитивна кампания, която проведохме, нашият резултат е по-висок от този през ноември миналата година. Това се дължи на работата на екипа на „Демократична България“. 

Как гледате на възможността за съставяне на правителство според окончателните резултати от изборите?

Много е важно да се състави правителство, макар че конфигурацията, която виждам, не е много обещаваща. Много съм скептична по този въпрос. В новото Народно събрание влизат много партии, които не си говорят. Ние не говорим с ГЕРБ-СДС и с „Възраждане“, ГЕРБ-СДС не говорят с „Продължаваме промяната“ и това по-скоро ме прави скептично настроена, че правителство може да се случи. 

Има ли конкретна партия, чийто резултат, Ви притеснява?

Вотът за „Възраждане“ буди тревога. Той означава, че хората просто не четат и не се интересуват. Колко е русофилска и антиваксърска България не можем да кажем, но нашата основна цел трябва да бъде съсредоточена върху образованието в страната. Децата трябва да получават качествено образование, защото колкото повече образовани хора има ,толкова по-малко подобни партии могат да се повяват в Парламента или ако се появяват, да не са с такъв голям процент. Не зная дали думата „скандално“ е точната за резултата на „Възраждане“, но със сигурност е подобна. 

В последното Народно събрание Вие не бяхте депутат, но продължихте да работите за Добруджа и хората в този регион. Ако и сега не станете народен представител, ще подкрепяте ли отново област Добрич?

Задължително! Вече се чувствам изключително ангажирана с Добруджа. Освен кметовете на общините, които ме търсят с молба за подкрепа в дадено министерство, например, ми се обаждат и много хора от този регион. Те най-често са земеделци и такива, които се занимават с туризъм, представители на двете мои каузи – земеделие и туризъм. Селските пътища също са сред моите важни задачи за региона – преминах по всичките по време на кампанията и  виждам, че проблемът не е само, че хората си чупят автомобилите, но и няма как да се развива бизнес там, когато няма нормални транспортни връзки. Масово виждам как фермери изсичат лозята си, отказват се от зеленчукопроизводството и това трябва да се промени. 

Следващата ми много важна задача е туризмът. Вижда се, че има намерения Северното Черноморие да се презастрои, както направиха на юг. Това не трябва да се позволява! И разбира се, крайно необходим е Закон за свободното къмпингуване. Това са няколкото важни теми за Добруджа и региона.

Но отново казвам – нашата цел трябва да бъде образованието. Именно с него трябва да се започне, за да не се допускат такива изкривявания в гласовете на хората. Трябва да се научим да четем!