Как да запазим хляба свеж по-дълго, без да стане твърд?

Хлябът има доста кратък срок на годност. Ако е домашно изпечен хляб, той не може да се съхранява повече от 3-4 дни. Хлябът в магазините има по-дълъг срок на годност и варира в зависимост от рецептата. По правило хлябът, взет от бакалията, има срок на годност около седмица.

Как да запазим хляба свеж по-дълго, без да стане твърд?

Как да запазим пресен хляб по-дълго


Срокът на годност може лесно да се удължи, ако хлябът се съхранява при определени условия. Съхраняването му на неподходящи места може да го промени за по-кратко време.

Първият съвет е да съхранявате хляба в специална кутия, защото тя трябва да създаде среда, която идеално балансира циркулацията на въздуха, което допринася за поддържането на коричка отгоре на хляба и влажността, която придава на хляба мека и пухкава сърцевина.

Препоръчително е хлябът да се съхранява в по-голяма керамична кутия, защото това позволява добра циркулация на въздуха, но има специалисти, които твърдят, че също така можете да използвате емайлирана или бамбукова кутия.

Трябва да внимавате и за количеството хляб, което съхранявате в тази кутия. Колкото повече хляб сложите, толкова по-висока ще бъде влажността, така че не се препоръчва да пълните мястото за съхранение догоре.

Хлябът не се държи в пластмасови опаковки

Съхраняването на хляб в торбички не се препоръчва. Ако хлябът се постави в пластмасова торбичка, тогава вътре в това пространство за съхранение нивото на влажност се повишава и хрупкавата коричка се унищожава.

Освен това съхранението на хляб в пластмасови опаковки благоприятства появата на мухъл, а от друга страна хлябът придобива гумена текстура.

По-скоро използвайте хартиена кърпа, за да увиете хляба, или дори хартиена торбичка.

Къде да държим хляба

За съхранение на хляба специалистите препоръчват да изберете максимално сухо място за съхранение. Готвачите казват също, че можете да замените кутията за хляб, с микровълнова фурна, защото това също може да й осигури необходимия баланс между влажност и циркулация на въздуха.

Съхранение в хладилник

Пресният хляб може да се съхранява в хладилник. Можете да увиете пресния хляб в чиста, памучна кърпа и да го съхранявате в хладилник.

При тези условия вашият хляб може да се съхранява и консумира 4-5 дни, като през това време може да се консумира спокойно и освен това запазва вкуса си.

Нужни са памучната кърпа или салфетка, защото те абсорбират влагата и запазват хляба мек, свеж.

Съхранение на хляба във фризера

Хлябът може да се запази дори няколко седмици, ако се съхранява във фризер. Ако решите да използвате този метод, съветваме ви да не поставяте хляба в найлонов плик. По-скоро го увийте в алуминиево фолио, преди да освободите място в чекмеджето на фризера. По този начин хлябът ще замръзне равномерно, без да образува лед и ще се размрази по-лесно, когато го извадите от фризера, за да го консумирате.

Ако изберете този начин на съхранение, вашият хляб ще има същия вкус като деня, в който сте го купили, хлябът няма да се намокри или втвърди.

Тъй като има малък шанс да изядете един хляб на едно хранене и най-вероятно ще ви остане за следващия ден, готвачите казват, че можете да се насладите на пресен и топъл хляб, ако го затоплите малко, за около 15 минути при 250 градуса по Целзий. Това е трик, който прави хляба отново хрупкав.