Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

От първи октомври предстои да бъдат преизчислени пенсиите у нас. Средствата бяха предвидени в актуализацията на бюджета, направена през лятото. Основната цел е да компенсира изоставането на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31-ви декември 2021 година включително.

Между 16 и 17 % ще се увеличат пенсиите от 1-ви октомври

На какво могат да разчитат хората от следващия месец за пенсионните си доходи- за това разговаря Неда Велкова в предаването "Ден след ден"  с бившия социален министър Христина Христова. 



Тя обясни, че идеята на преизчислението е да се намали огромната разлика между старите и по-скоро отпуснатите пенсии, които при еднакви осигурителни условия са с много различни стойности. 

Според Христова начинът, по който се прави преизчислението, се отдалечава от основния принцип на пенсионноосигурителната система в България- осугурителното право да съответства на осигурителния принос на човека. Тя предвижда, че крайна сметка много от пенсионерите ще бъдат разочаровани, тъй като увеличение ще е получат една трета от тях.

"Някои от хората, които в периода 2010- 2012-2015 са получили своите пенсии, ще имат съвсем малки увеличения, а такива, които са се пенсионирали след този период, няма да имат такова. Дори при някои може да се получи по-малка пенсия. Разбира се, те трябва да са спокойни, защото никой няма да получи по-ниската пенсия, а ще се получава сума в размера от месец септември 2022 година"- коментира Христова. 

Тя разясни, че преизчислението става, като има един базисен размер на пенсията. При всички отпуснати пенсии преди 2008 година ще ползва средния осигурителен доход, с който ще започва преизчисляването - умножение на средния осигурителен доход с индивидуалния коефициент от 2007 година. За всяка следваща година ще се умножава с това, което е по-високо- ръста на средния осигурителен доход или ръста на инфлацията. 

Повечето минимални пенсии са дотирани от държавата, защото при изчилсяването им се е получил размер, по-малък от минималния гарантиран. Те няма да получат увеличение. 

Колкото по-скоро се е пенсионирал един човек, толкова по-малко увеличение ще получи, защото тогава осигурителният доход е бил сравнително висок, което определя един по-голям размер на получената пенсия. Най-голямо увеличение могат да очакват пенсиониралите се преди 2008 година.

Христина Христова посочи, че според нея като цяло по отношение на публичните финанси сме в сложна ситуация. 

"Мисля, че ще имаме ситуация на проблеми в бюджета още при последното тримесечие на тази година. Сега имаме излишък в бюджета, но като започнат усилените плащания през октомври, ноември и декември най-вероятно ще излезем на дефицит" - прогнозира тя.