Занаятчии и творци представят произведенията си в Стария Добрич

Над 40 занаятчии и творци представят произведенията си в първия по рода си Фестивал на занаятите и изкуството в „Стария Добрич“. Освен, че представят своите творби, те разкриват и тайна на своята професия или хоби.

Занаятчии и творци представят произведенията си в Стария Добрич



"Фестивалът на занаятите е нещо, което ни връща към нашия бит и култура и традициите, някои, от които сме позабравили, други не. Тези занаяти остават истински за поколенията, остават истински, защото показват какви българи сме, какво сме имали и какво ще имаме. Поздравявам всички занаятчии, които решиха да се включат в първото издание на фестивала“ – каза в словото си кмета на Добрич Йордан Йорданов и увери, че Общината ще продължи да подкрепя такъв тип инициативи. „Истински вярвам, че това е важно за нашия град, за областта и за цялата страна и културата, която носи. 

„Много хора казват, че се случва каквото е писано. Това е така, когато ние сами си го напишем. Господ дава шанс, събира хора, но от тях зависи каква история ще напишат, за да може той да сложи своя печат върху общото дело, както направи днес“ – каза Пепа Рашева – председател на Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“. 


На алеята в АЕМО „Стария Добрич“ са представени занаятите тъкачество, сарачество, седларство, свещолеене, грънчарство, художествена керамика, накити от рог, бъчварница, книговезане, дърворезба с верижен трион, сувенири, стъклопис, изделия от естествена кожа, топено арт-стъкло, накити от мъниста, художествен текстил, изделия от желязо и дърво, дрехи с шевици, грънчарство, медна галванопластика, художествено плетиво, изделия от ковано желязо, изобразително изкуство, иконопис, гайтанджийство, художествена обработка на дърво, накити от цветя, плъстене на вълна, тъкане на колани, накити от полимерна глина, бижута с шевици, везба, дрехи и аксесоари с етно елементи. 


Сред най-интересните занаятчии са двама млади мъже, които са се запалили по дърворезбата. Те са напълно самоуки и изработват уникални скулптури от дърво. Георги и Тони са от Тервел, дърворезбата им е само хоби и към момента двамата младежи изработват красиви произведения на изкуството за подарък на свои близки и за себе си.  „Ние сме приятели от детството и съвсем случайно при рязане на дърва за огрев, решихме да се пробваме в дялкането на някакви фигури. Взе, че се получи, от там се ентусиазирахме, събрахме пари, купихме си инструменти и смятам, че засега добре се справяме“ – сподели Георги. „Първо работихме само с резачка, фигурите ставаха по-груби, вече имаме много повече инструменти, с които им даваме повече детайли, имаме шлайфове, длета, различни видове резачки“ – допълни Тони. Работата по скулптурите от дърво е от порядъка на 2 месеца и не е никак лека. 


Софка Димитрова от Шумен представя една много интересна техника на тъкане на колани на кори. „Навремето корите са били дървени и са давали възможност да се тъче на четири нишки, а сега са доста по-удобни, метални са и може да се тъче на 6 и на 8 нишки. Правят се на един малък стан, тип номадски. По принцип се опъва между две дървета и се работи“ – сподели тя. 


Мирослав Милев от Добрич се занимава с ковано желязо от повече от 20 години. „Започнах в далечната 1999, като едно хоби. Завършил съм и съм работил доста време с метали и  реших сериозно и настоятелно да се занимавам с ковано желязо. Изработвам огради и парапети, мебели, осветителни тела, обков на стари дървени порти, принадлежности и други изделия. Трудно е, но красотата на изработеното те кара да продължиш напред“ – сподели той. 


Теодора Митева е от Добрич и представя своите уникални плетени кукли и декорации. „От 19-годишна се занимавам с плетива. Започнах да плета облекла и мартеници, после реших да се занимавам и с изработката на кукли, декорации и играчки. 


Всички занаятчии споделиха, че всеки занаят е лесен, когато си наясно и обичаш с все сърце и душа това, което правиш.