Мая Димитрова, БСП: Крайно време е в София да чуят гласа на добруджанците

Водачът на листата на БСП в 8-ми МИР Добрич Мая Димитрова е категорична, че всички народни представители, излъчени от избирателите в област Добрич, трябва да работят заедно за решаването на местните проблеми.

Мая Димитрова, БСП: Крайно време е в София да чуят гласа на добруджанците

Област Добрич е сред водещите в негативната статистика по обезлюдяване според последното преброяване. Това означава, че проблемите на местно ниво се задълбочават и все повече хора търсят препитание и реализация в други области от страната. Този неблагоприятен факт би трябвало да е стимул за всички депутати от област Добрич да работят заедно и единни, независимо от партията, която представляват. В 47-то НС успяхте ли да го постигнете?



Мисля, че действително народните представители от област Добрич в 47-то НС успяхме по две важни теми да се обединим и заедно да търсим решение за проблемите, както и да проведем необходимите срещи. 

Коя е първата тема, по която всички постигнахте единомислие и се обединихте около идеята, без да има значение от политическата ви оцветеност?

Първата тема е свързана със сектор здравеопазване и се отнася до разкриването на филиал на Медицинския университет Варна в Добрич. Това е инициатива, която кметският екип и общинската администрация в Добрич започнаха още през 2020 г. Тогава Общинският съвет на Добрич одобри разкриването на такъв филиал, беше определена сградата. По този повод всички народни представители от област Добрич проведохме среща първо с кмета на Община Добрич, а след това и с ректора на Медицинския университет, разговаряли сме и с предходния министър на образованието, за да получим принципното му становище. Тази среща беше изключително важна, защото първоначално, по времето на служебно правителство, от министерството ни бяха отговорили, че област Добрич попада в група Г, тоест не би било целесъобразно да се разкрие такъв филиал, защото в близост има такива. Независимо от това факт е, че болницата в Добрич, както и цялата област, изпитват огромен кадрови дефицит за медицински сестри и акушери. Уверението на Министерството на образованието на този етап е, че за всяка отделна област и регион в страната ще се разглежда поотделно спецификата и нуждата от медицински кадри. Така че се надяваме за следващата учебна година 2022-2023 вече да имаме такъв филиал. Този успех със сигурност е продукт на екипната работа на всички народни представители от област Добрич, които работихме заедно и участвахме във всички срещи заедно.

Коя беше втората тема, която Ви обедини?

Решението на Съдийската колегия към ВСС Районният съд в Каварна да бъде закрит и дейността му да бъде прехвърлена към Районния съд в Балчик. Това решение означава община Каварна да остане без съд, а той обслужва населението и на община Шабла. Участвахме онлайн в среща, която се проведе в Балчик, изразихме категоричното си становище като народни представители и като жители на областта, че до закриване на този Районен съд не трябва да се стига. Крум Зарков също зададе въпрос от трибуната на Народното събрание към тогавашния министър на правосъдието, от която получихме уверението, че Наредбата ще бъде качена за публично обсъждане. Това действително се случи, крайният срок на обсъждането беше 5-ти август, но, както знаете, в края на юли правителството беше свалено и Народното събрание разпуснато. Убедена съм, че в 48-то Народно събрание един от първите Законопроекти, които ще се гледат, ще бъде именно този. Важното е, че и към момента Районният съд в Каварна продължава да работи, както преди. Убедена съм, че при въвеждането на електронното разпределение на делата, всички те ще бъдат равномерно натоварени и няма да се стига до закриване на съдилища. 

Макар и за съвсем краткото време на съществуване на 47-то Народно събрание шестимата депутати от област Добрич успяхме да се обединим около тези две теми. Когато става въпрос за каузи, ние трябва да работим заедно. Вярвам, че и следващите народни представители, ще продължат тази практика, защото тя е добра за областта ни и за хората, които ни избират. Само така проблеми, които съществуват от години – и по отношение на инфраструктурата, и за водоподаването например, могат да бъдат решени. Само така в София наистина ще чуят гласа на добруджанците.

 

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!