Отбелязваме Световния ден на сърцето

Отбелязваме Световния ден на сърцето
Тазгодишната кампания „Използвай сърцето си“, с която за 23-ти път ще се отбележи Световният ден на сърцето призовава да се погрижим за себе си, но и за другите, да водим по-здравословен живот, да бъдем активни, да знаем здравните си показатели и да поддържаме активен контакт с лекаря си

Днес светът обръща поглед към превенцията на сърдечните заболявания и инфаркта. Денят е избран от Световната здравна организация (СЗО) за повишаване на осведомеността за тези социално значими заболявания и за насърчаване на хората да ги избегнат, като променят начина си на живот.


Броят на тези пациенти расте, благодарение на масовото затлъстяване, неправилното хранене и физическата неактивност и при децата, и при възрастните. Световният ден на сърцето е създаден, за да напомни на забързаното съвременно общество, че нездравословните диети, обездвижването, преяждането, високите кръвно налягане, холестерол и глюкоза предизвикват сърдечносъдови заболявания и са много опасни за живота ни.


По данни на Световната сърдечна федерация (World Heart Federation) сърдечносъдовите заболявания и инфарктите са водещата причина за световната смъртност, годишно отнемайки 17,1 милиона души от близките им. Тази статистика е много по-тежка, отколкото е броят на жертвите на рака, ХИВ, СПИН и маларията, взети заедно. Над 90% от смъртните случаи в света, над 50% в Европа и 65% в България са причинени от сърдечносъдови заболявания.


Тазгодишната кампания „Използвай сърцето си“, с която за 23-ти път ще се отбележи Световният ден на сърцето призовава да се погрижим за себе си, но и за другите, да водим по-здравословен живот, да бъдем активни, да знаем здравните си показатели и да поддържаме активен контакт с лекаря си. Целта е да се повиши осведомеността и да се мобилизират общи международни действия срещу сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ), които са водещата причина за смърт на планетата. 


По този повод Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) организира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ за Световния ден на сърцето - 29 септември 2022 г., в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България. Сърдечно-съдовите заболявания, както и инсултът, продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на близо 19 милиона души. За 520 милиона пациенти със сърдечно-съдови заболявания пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа повече от значима, а за много от тях фатална. По данни на Евростат, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са причина за 71% от смъртните случаи сред жените и 62% при мъжете в България. 


На 29.09.2022 г. в к.к. Албена ще бъде открит и XVII Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България. Това е един от най-големите научни форуми у нас, в който се очаква присъствено и виртуално да вземат участие близо 1000 специалисти от страната и чужбина. В рамките на официалното откриване на конгреса ще се предава на живо светлинният път на сърцето, тръгващ от София, преминаващ през Пловдив и достигащ до брега на Черно море. Той ще прекоси България, за да напомни на всички хора в България да „Използват сърцето си“ и ще достигне до плажа на Албена, където студентите по медицина ще се присъединят към призива с визуализация на „Живото сърце“, образувано от хора. Националната информационна кампания „Използвай сърцето си“ и активностите по повод Световния ден на сърцето се провеждат с подкрепа и съдействие на Асоциация на студентите по медицина в България, Омрон България, Пулс Фитнес, Общините Пловдив, Бургас, Варна и София.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+