Астрономическа обсерватория е монтирана в двора на кметството в село Камен бряг

Астрономическа обсерватория с автоматизиран купол е монтирана в двора на кметството в село Камен бряг

Астрономическа обсерватория е монтирана в двора на кметството в село Камен бряг

Проектът се реализира от Природонаучен музеен комплекс Констанца в партньорство с Исторически музей-Каварна, Военноморската академия "Мирчя чел Бътрън" и Национален колеж "Мирчя чел Бътрън". Инвестициите по проекта са насочени към използването на новите технологии в наблюдение на небесните тела като основа за развитие на нов за региона на Каварна туризъм – научния, с фокус върху астрономията.



В рамките на проекта е изготвена Стратегия за развитие на природното и културно наследство в трансграничния район чрез неговото възстановяване и популяризиране. Въз основа на направените проучвания са разработени и два туристически маршрута:

Маршрут №1 „По пътя на птиците и езерата на Добруджа“ включва забележителности от територията на Добричка област: Водопадите, Ботаническа градина и Тузлата /Балчик/, Чешмите /Каварна/, музей „Добруджа и морето“, залив Болата, и от територията на окръг Констанца, Румъния - Калатис (Мангалия), Томи (Констанца), Хистрия (Истрия). 

Маршрут №2 „Скални феномени и културно-историческото наследство на Добруджа“ включва Регионален исторически музей Добрич, крепост Залдапа /Крушари/, Крепост Палматис /Оногур/, Крепост Дионисополис и храм на Кибела /Балчик/, Исторически музей Каварна, Крепостта Бизоне и хълм Чиракман /Каварна/, а от територията на Румъния -  Крепост и музей Калатис, Мангалия,  Констанца - Античен град,  Музей за национална история и археология и Римска сграда с мозайка, Крепост Хистрия, Музей Адамклиси, Музей и Крепост Аксиопол, Крепост Улметум.  

По проекта са разработени три нови туристически продукта: 

„Навигация по звездите“ съчетава научния компонент с любовта към морето. Чрез него туристът ще се научи как да се ориентира в Черно море, използвайки нощното небе като ориентир. 

„Origins“ (Корени) е туристически трансграничен маршрут в района на Констанца-Добрич, който обхваща археологически обекти, представени по атрактивен и интерактивен начин във виртуална реалност. За тази цел Историческият музей в Каварна и Планетариумът ще разполагат със специални очила, за може туристът да получи ново преживяване, базирано на виртуалната и добавена реалност. 

„Лагери на астрономията“ дава възможност на туристите да изследват небето с телескопи, като се възползват от най-добрите налични точки за наблюдение в трансграничния район Констанца-Добрич, снабдени с най-нова техника (телескопи, камери, обсерватория). Изцяло е обновен Планетариумът в Констанца с техника от ново поколение. Историческият музей в Каварна обогатява дейността си чрез мобилен телескоп за дневни и нощни наблюдения и астрономическа лаборатория. 

В рамките на този продукт в двора на кметството в село Камен бряг е монтирана астрономическа лаборатория с автоматизиран купол. Предстои тя да се оборудва със стационарен телескоп и  астрономическа камера, които са в процес на доставка. Мястото е съобразено с близостта на археологически резерват „Яйлата“, който е включен в маршрут „Скални феномени и културно – историческото наследство на Добруджа“ в разработената обща стратегия по проекта. Обсерваторията позволява 360-градусов обзор. Там ще се организират дни за наблюдение на интересни астрономически събития, както и провеждане на занятия с  ученици и студенти от региона.