Кампания „Промени Картинката“ представи проблема със замърсяването от цигарени фасове в Добрич

Целта на срещата беше да се повиши информираността относно глобалния проблем със замърсяването на околната среда

Кампания „Промени Картинката“ представи проблема със замърсяването от цигарени фасове в Добрич

Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис, запозна присъстващите с проблема със замърсяването на околната среда и разказа с какво кампания „Промени Картинката“ се е заела, за да подобри ситуацията. 



Пред концертна зала „Добрич“ е подредена изложба с информационни пана на кампанията с различни послания, но с обща кауза. 

„Всяка секунда десетки хиляди фасове се изхвърлят и замърсяват околната среда - на улицата, на автобусната спирка, на шосето от преминаващ автомобил, на плажа, в гората, вместо на предназначените за битов отпадък места. Това е проблем, който засяга всички ни. Трябва да действаме сега. Нека обединим усилията си и заедно да изчистим планетата си от боклука. Земята не е пепелник“ –  заявява кампанията.

Диляна Якова сподели още, че филтрите на цигарите са направени от биоразградима пластмаса, но пълното разграждане на филтъра може да отнеме 15 години.

Кампанията посочва следните факти: 


  • около 5.6 трилиона цигари се продават в света всяка година;

  • според различни проучвания в околната среда между една трета и две трети от цигарените фасове се изхвърлят неправилно;

  • най-добрият начин да се намали замърсяването с цигарени фасове е да се насърчи промяната в поведението на потребителите за изхвърлянето им на предназначените за това места.


Кампанията „Промени картинката“ беше подкрепена в Добрич от магазини „Джъмбо“, веригата с най-много търговски обекти в града.