Национална кардиологична информационна кампания „Използвай сърцето си“ ще се проведе в Албена

По повод на Световния ден на сърцето (29 септември) Албена ще бъде домакин на национална среща на кардиолози от цяла България

Национална кардиологична информационна кампания „Използвай сърцето си“ ще се проведе в Албена

Тазгодишната кампания „Използвай сърцето си“, с която за 23-ти път ще се отбележи Световният ден на сърцето призовава да се погрижим за себе си, но и за другите, да водим по-здравословен живот, да бъдем активни, да знаем здравните си показатели и да поддържаме активен контакт с лекаря си. Целта е да се повиши осведомеността и да се мобилизират общи международни действия срещу сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ), които са водещата причина за смърт на планетата. 


По този повод Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) организира Национална информационна кампания „Използвай сърцето си“ за Световния ден на сърцето - 29 септември 2022 г., в партньорство с Българско дружество по интервенционална кардиология, Съсловно сдружение по кардиостимулация и електрофизиология в България и Асоциация на студентите по медицина в България. Сърдечно-съдовите заболявания, както и инсултът, продължават да бъдат една от водещите причини за заболяемост и предотвратима смъртност в световен мащаб, като всяка година отнемат живота на близо 19 милиона души. За 520 милиона пациенти със сърдечно-съдови заболявания пандемията, причинена от COVID-19 и неговите варианти, се оказа повече от значима, а за много от тях фатална. По данни на Евростат, сърдечно-съдовите заболявания продължават да са причина за 71% от смъртните случаи сред жените и 62% при мъжете в България. 

На 29.09.2022 г. в к.к. Албена ще бъде открит и XVII Национален конгрес на Дружество на кардиолозите в България. Това е един от най-големите научни форуми у нас, в който се очаква присъствено и виртуално да вземат участие близо 1000 специалисти от страната и чужбина. В рамките на официалното откриване на конгреса ще се предава на живо светлинният път на сърцето, тръгващ от София, преминаващ през Пловдив и достигащ до брега на Черно море. Той ще прекоси България, за да напомни на всички хора в България да „Използват сърцето си“ и ще достигне до плажа на Албена, където студентите по медицина ще се присъединят към призива с визуализация на „Живото сърце“, образувано от хора. Националната информационна кампания „Използвай сърцето си“ и активностите по повод Световния ден на сърцето се провеждат с подкрепа и съдействие на Асоциация на студентите по медицина в България, Омрон България, Пулс Фитнес, Общините Пловдив, Бургас, Варна и София.